Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και στη Λάρνακα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το γραφείο ποιήσεως σε συνέχεια του ετήσιου διεθνούς θεσμού “Patras World Festival” σε συνεργασία με τον δήμο Λάρνακας στην Κύπρο συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Ποιητές και ποιήτριες από την Ελλάδα , την Γαλλία , την Ιταλία , την Ισπανία , το Ισραήλ ,την Κολομβία , το Μεξικό, Κροατία και την Κύπρο συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας από 29 Απριλίου έως την 1 Μαΐου.

Το γραφείο ποιήσεως με διεθνή αναγνώριση τιμά την πόλη των Πατρέων και την Ελλάδα ως τοπόσημο πολιτισμού.

ΟΙ δράσεις του, τα Βραβεία Ποίησης Jean Morea’s, το Patras World Poetry Festival,το Culture book και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας προβάλουν την Ελληνική λογοτεχνία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το φεστιβάλ της Λάρνακας στήριξε ο Δήμος Λάρνακας με τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό του συμβούλιο, ο Μητροπολίτης Κυτίου ενώ έθεσε υπό την αιγίδα της η πρόεδρος της Βουλή των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αννίτα Δημητρίου καθώς και η Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο με τον πρέσβη κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Στο πολύεπίπεδο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που οργάνωσε άψογα η πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής ποιήτρια Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου παρουσιάστηκαν δράσεις για την λογοτεχνία, τη μουσική , τα εικαστικά σε εμβληματικούς χώρους της Λάρνακας.

metatroph_gr_1.jpg

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ της Πάτρας αλλά και της Λάρνακας Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην προσφώνηση του τόνισε ότι: «Δημιουργείται ένας Ελλαδικός άξονας στη Μεσόγειο που με τις δράσεις του κατ’ έτος θα υπηρετούν και προβάλουν τη λογοτεχνία σε διεθνές επίπεδο, καθώς τις στηρίζουν πολιτειακοί φορείς όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , ο Δήμος Λάρνακας , η Μητρόπολη Κυτίου .

Τις συνδράμουν επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Πατρών , το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ τις έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους η Πρόεδρος την Δημοκρατίας και η Βουλή των αντιπροσώπων της Κύπρου».

Είναι εξαιρετικά μοναδικό ένας θεσμός που ξεκίνησε από την πόλη των Πατρών να εξακτινώνεται και σε άλλες πόλεις και μάλιστα του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς όρισε για ακόμη μια φορά ότι:» Το όραμα που πριν μερικά χρόνια κατέθεσε με το Γραφείο Ποιήσεως έχει αποκτήσει όλα εκείνα που χρειάζονται για να περιγράψει το πως μπορεί η Ελληνική Λογοτεχνία να συνομιλήσει ισότιμα με το Διεθνή χώρο.

Τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα και μέσω των δράσεων του Culture Book έχει καταγραφεί και έχει παρουσιασθεί το έργο εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Είναι πραγματικά σημαντικό η αποδοχή αυτών των δράσεων και η συνοδοιπορία τους με θεσμούς σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο .

Τα επόμενα χρόνια θα συμπληρωθούν οι δράσεις αυτές με εκείνες που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο για το Ελληνικό βιβλίο »

metatroph_gr.jpg

Το γραφείο Ποιήσεως για αυτή τη χρονιά συνεχίζει της δράσεις του με το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας στο τέλος του καλοκαιριού με την συμμετοχή του στο Συνέδριο της Δημιουργικής Γραφής στο Παλέρμο που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας , το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και συντονίζει ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και η καθηγήτριες Καλογήρου Τζίνα και Καρακάουση Μαρία.

Η χρονιά θα κλείσει με την διοργάνωση των βραβείων Ποίησης Jean Morea’s τον Δεκέμβριο του 2022.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.