Στα 591,45 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρείων ενέργειας – Τι λέει το πόρισμα της ΡΑΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κοντά στα 600 εκατ. ευρώ αποτιμάται από την ΡΑΕ το ποσό υπεκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσό στο οποίο κατέληξε η ΡΑΕ είναι στα 591,45 ευρώ αλλά δεν είναι το τελικό ποσό στο οποίο θα επιβληθεί το έκτακτο τέλος του 90%.

Το τέλος 90% στα υπερκέρδη των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων, ανέφεραν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της, ανακοινώθηκε.

Δεν θα είναι όμως αυτό το τελικό ποσό στο οποίο θα μπει το τέλος του 90% που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από τα 591,45 εκατ. ευρώ οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας απαντώντας στους «ανυπόστατους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.