Τουρκία: Αντιδράσεις για τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία ζημιές που προκλήθηκαν στην ιστορική «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα η οποία οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου.

Η πύλη είναι φτιαγμένη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.

Τις ζημιές επικρίνει σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, κάνοντας λόγο για «σοκαριστική και επονείδιστη εικόνα».

Στον χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης καθώς και ιστορικοί τέχνης οι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές και προέβησαν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από την περίπτωση της Αυτοκρατορικής Πύλης, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα φθοράς, κακοτεχνιών και εγκατάλειψης στον εσωτερικό χώρο.

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί». Παράλληλα ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά στον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν μέρος της πύλης.

Σημειώνεται ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Ιστορικών τοποθεσιών, γνωστή και ως Ημέρα Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τ/υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε ότι «η Τουρκία, όπως πάντα, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.