Γαλλία – Εκλογές: Στις 9πμ ανοίγουν οι κάλπες – Αβεβαιότητα για μια «αμφίρροπη» αναμέτρηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη σήμερα, παραμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου οι υποψήφιοι θα απόσχουν από το δημόσιο βήμα ως την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, την Κυριακή, με την αναμέτρηση να προαναγγέλλεται αμφίρροπη ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψηφίους, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, να εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις αυριανές εκλογές, αν και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και εκείνος, όπως και η Λεπέν, σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και την Λεπέν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνει στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Πασκάλ Περινό “είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη, σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους”.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ξανακέρδισε ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες. Αν πάντως κερδίσει η Μαρίν Λεπέν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, φυσιογνωμίας της γαλλικής ακροδεξιάς για δεκαετίες, κατάφερε να λειάνει την εικόνα του κόμματός της, διεξάγοντας μια πειστική προεκλογική εκστρατεία για την αγοραστική δύναμη, που είναι πρώτη προτεραιότητα του πληθυσμού την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενισχυμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) της Κυριακής.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) της Κυριακής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ώρας, ορισμένα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα ψηφίζουν ήδη από το Σάββατο.

https://www.newsit.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.