Πάτρα – Ακης Μπαρδάκης: Ενεργούμε πάντα με πρώτο μας μέλημα την ανθρώπινη ζωή ακόμα και αν πολλές φορές χρειαστεί να ρισκάρουμε τη δική μας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Το καλοκαίρι «είναι ήρωες, που μένουν όρθιοι, μακριά από το σπίτι τους» για 24 ή και παραπάνω ώρες και ρισκάρουν τη δική τους ζωή για τους υπόλοιπους. Δίνουν μάχη με τις φλόγες και σώζουν ζωές και περιουσίες. Αν τους ρωτήσεις θα σου απαντήσουν: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκεφτούμε τη δικιά μας ζωή όταν ο συνάνθρωπος μας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί 6 μήνες, ως την 31η Οκτωβρίου. Οι πυροσβέστες θα είναι στην πρώτη γραμμή για μια ακόμη χρονιά.
Ο Alpha Patras μίλησε με τον εκπρόσωπο Εποχικών Πυροσβεστών Αχαΐας, Άκη Μπαρδάκη για τις δυσκολίες του επαγγέλματος που δεν γνωρίζουμε πολλοί από εμάς. Μία κουβέντα πέρα από τα συνηθισμένα, μία κουβέντα με περισσότερο ανθρώπινο συναίσθημα.
Ο Ακης Μπαρδάκης το καλοκαίρι του 2021 παρέδωσε μαθήματα ανθρωπιάς, ο οποίος πέρα από τη σκληρή και επίπονη μάχη που έδωσε με τις φλόγες στη Πτέρη Αχαΐας, βρήκε με τους συναδέλφους του στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά μία χελώνα, που είχε καταφέρει να επιζήσει και τη φρόντισε προσφέροντας δροσιά με ένα μπουκάλι νερό.
H φωτογραφία του έγινε viral έκανε τον γύρο των social media σκορπίζοντας συγκίνηση και έγινε πρωτοσέλιδο εφημερίδων, περιοδικών κλπ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ως εποχιακός πυροσβέστης αγωνίζεται για το αυτονόητο δικαίωμα των συναδέλφων του να μην μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες.
Για 6 μήνες είναι υποχρεωμένοι να ζουν με ένα ταμείο ανεργίας διάρκειας 3 μηνών με ένα ποσό της τάξης των 390 ευρώ μηνιαίως. Το καλοκαίρι υπερέβαλαν εαυτούς, ρίσκαραν τις ζωές τους, τραυματίστηκαν, έχασαν την καθημερινότητα τους λόγω των συνεχόμενων επιφυλακών, μένουν άνεργοι με τη πολιτεία να αδιαφορεί πλήρως.
– Πολύς κόσμος, δεν γνωρίζει το εύρος των καθηκόντων σας. Ποια είναι τα περιστατικά που θα βρεθεί ένας πυροσβέστης;
Χρόνο με το χρόνο και λόγω της κλιματικής κρίσης , η πυροσβεστική υπηρεσία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις. Ενας πυροσβέστης δεν ενεργεί αποκλειστικά όταν υπάρχει μια φωτιά. Το σώμα καλείται να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές , όπως σεισμοί, πλημμύρες , χιονοπτώσεις και φυσικά αστικές και δασικές πυρκαγιές. Ένα ακόμα κομμάτι, ιδιαίτερα δύσκολο, είναι αυτό των τροχαίων ατυχημάτων όπου η πυροσβεστική υπηρεσία έχει στην αρμοδιότητα της και τον απεγκλωβισμό των ατόμων . Είναι συμβάντα δύσκολα, που χρήζουν ιδιαίτερης γνώσης και εμπειρίας.
– Έρχεστε αντιμέτωποι με πολύ σκληρές εικόνες, κυρίως αυτές των απεγκλωβισμών;
Αυτό που μας λέγανε πάντα οι έμπειροι αξιωματικοί στις εκπαιδεύσεις μας, είναι να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο δυνατό σενάριο σχετικά με το τι θα αντικρίσουμε. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει. Δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο συμβάν καθώς κάτι που φαντάζει πολύ απλό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ δύσκολο συμβάν αν δεν το ελέγξεις και δεν το περιορίσεις από την αρχή. Κάθε απεγκλωβισμός έχει τις ιδιαιτερότητες του, ενεργούμε πάντα με πρώτο μας μέλημα την ανθρώπινη ζωή ακόμα και αν πολλές φορές χρειαστεί να ρισκάρουμε τη δική μας.
– Συμμετέχετε σε κατάσβεση πυρκαγιάς, άλλων περιοχών;
Στην Αχαΐα έχει συσταθεί απο το 2020 η ειδική μονάδα Αερομεταφερόμενου Πεζοπόρου Τμήματος με έδρα τον Αραξο. Είναι μια μονάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την άμεση ανταπόκριση σε πυρκαγιές τόσο σε όλη τη περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας καθώς και στα Ιόνια νησιά και στα Κύθηρα. Σε αυτά τα 2 χρόνια έχουμε ενεργήσει με μεγάλη επιτυχία κυρίως σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο καταφέρνοντας μαζί με συναδέλφους να περιορίσουμε δασικές πυρκαγιές σώζοντας δάση και περιουσίες.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη μεγάλη καταστροφή με τον Ιανό , που και εκεί κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το περσινό καλοκαίρι ταξιδέψαμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγο των καταστροφικών πυρκαγιών που είχαμε στη χώρα μας.
– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε έκταση που επιχειρήσατε;
Μία μεγάλη και ιδιαίτερη πυρκαγιά λόγο και της σημαντικότητας του χώρου, ήταν αυτή της Αρχαίας Ολυμπίας. Έπρεπε να διασφαλίσουμε τη πολιτιστική κληρονομιά μας, να προστατέψουμε τους κατοίκους και να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη δασική πυρκαγιά σώζοντας τις περιουσίες των κατοίκων. Για μέρες ολόκληρες ενεργούσαμε , με τους αέρηδες να μην είναι σύμμαχοι μας, καταφέρνοντας τελικά να περιορίσουμε τη πυρκαγιά και να διασφαλίσουμε τον Αρχαιολογικό χώρο.
-Μιλώντας για τον κόσμο και για να γυρίσουμε λίγο στην ανθρώπινη πλευρά, ποιες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών στα μέτωπα της φωτιάς;
Εκείνες οι στιγμές είναι οι πιο δύσκολες. Είναι στιγμές που ο πολίτης δεν είναι ψύχραιμος. Και ποιος θα ήταν άλλωστε όταν βλέπει τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Πρέπει να κάνεις ότι είναι  ανθρωπίνως δυνατόν, για να τους πείσεις πως προέχει η ασφάλεια τους. Σε γενικές γραμμές η κοινωνία δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μας και αυτό είναι κάτι που μας δίνει δύναμη. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό όταν μας ανοίγουν τα σπίτια τους και μας προσφέρουν ένα ποτήρι νερό, μας ρωτάνε αν χρειαζόμαστε κάτι. Εκεί φαίνεται εξάλλου και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ο άνθρωπος είναι πάντα δίπλα στον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές.
– Σκεφτήκατε κάποια στιγμή ότι ρισκάρετε τη ζωή σας και ότι δεν αξίζει τον κόπο;
Ο πυροσβέστης είναι από τους πιο κακοπληρωμένους υπαλλήλους στην Ελλάδα σε σχέση με το τι προσφέρει. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αν δεν αγαπούσαμε το λειτούργημα αυτό, δεν θα ήμασταν εδώ. Το αν αξίζει το κόπο το απαντάμε κάθε φορά στον εαυτό μας όταν βλέπουμε ανθρώπους να κλαίνε και να μας ευχαριστούν επειδή σώσαμε αυτούς ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους ή την περιουσία τους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι αξίζει τον κόπο.
– Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό «ήρωας»;
Ήρωας είναι μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί κάνοντας δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα και όταν γυρνάει σπίτι έχει τη δύναμη να παίξει με το παιδί της. Αν θέλετε να δείτε ήρωες πηγαίνετε σε μια ογκολογική κλινική παίδων, εκει είναι ο ορισμός της λέξης που ζητάτε. Είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες. Κάνουμε τη δουλειά που έχουμε επιλέξει και που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
– Ποια είναι τα αιτήματα των εποχικών πυροσβεστών που η πολιτεία πρέπει να εξετάσει και να ικανοποιήσει;
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2500 ενεργοί εποχικοί Πυροσβέστες. Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν γύρω στα 4000 οργανικά κενά , πράγμα που δημιουργεί δυσκολία τόσο στην λειτουργία όσο και στην αποτελεσματικότητα του Π.Σ. Το περσινό καλοκαίρι και εν μέσω των τεραστίων καταστροφών τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλαν μονιμοποιήσεις για εμάς ως ένα δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου αγώνα μας στα μέτωπα. Φυσικά, ένα χρόνο μετά μείναμε στις εξαγγελίες καθώς δεν έχει τρέξει κάποια διαδικασία για την απορρόφηση μας. Και όχι μόνο αυτό αλλά η αντιμετώπιση στη πορεία διαμαρτυρίας μας, ήταν να μας ανταμείψουν με δακρυγόνα και φέρνοντας τα ΜΑΤ για να διαλύσουν την ειρηνική διαμαρτυρία μας. Οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος δεν είναι μόνο εποχικές το καλοκαίρι με τις φωτιές. Είδαμε όλοι τι έγινε με τα χιόνια πριν λίγους μήνες και με τις πλημμύρες. Το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να στηρίζεται σε μόνιμο προσωπικό και όχι σε εποχικό. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των μονίμων πυροσβεστών εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς δεν περιμένουνε τίποτα παραπάνω πάρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της απεναντι μας αναγνωρίζοντας το έργο μας.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.