Πάτρα: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος της Ίριδας – «Υπήρξαν ελλείψεις και αστοχίες»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για αστοχίες και παραλείψεις σχετικά με τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας, του τρίτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη, έκανε λόγο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. 

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε, σε δεύτερο χρόνο. Κυρίως σε επίπεδο διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών. Δεν με ανησυχεί προσωπικά, αλλά στο σύνολο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ότι πηγαίνει στις ιατροδικαστικές αρχές και δεν μπορεί να βγάλει άκρη» τόνισε ο κ. Λέων μιλώντας στο Mega και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έγιναν «όλα λάθος με το θάνατο της Ίριδας».

«Από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ διαπίστωσε ότι το βρέφος ήταν νεκρό, θα έπρεπε να ειδοποιηθεί η αστυνομία και να πάει ιατροδικαστής στο σπίτι, για να κάνει και αυτοψία. Έτσι θα είχε ξεκαθαριστεί και ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ώρα θανάτου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Παράλληλα ο κ. Λέων αναφέρθηκε στην εικόνα της Ίριδας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μπαμ», η οποία έκανε λόγο για ασφυξία ως αιτία θανάτου.

«Εάν πρόκειται για φωτογραφία που συνήθως λαμβάνει ο ιατροδικαστής, δίκην σημειώσεων, για να θυμάται ακριβώς το περιστατικό του, προφανώς και έχει περαιτέρω στοιχεία από όσα έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα και τα οποία συνηγορούν -και με εκκωφαντικό τρόπο όσον αφορά στα εξωτερικά τραύματα- υπέρ του ασφυκτικού θανάτου και της εγκληματικής ενέργειας» σημείωσε ο κ. Λέων.

«Χαρακτηριστικά φαίνεται ότι έχουμε, πλέον των ευρημάτων που είχε καταγράψει η ιατροδικαστής, έχουμε ευρήματα μεταξύ παρειάς και μύτης που παρομοιάζουν με εκδορά, έχουμε κυάνωση των χείλων, έχουμε πράγματα που δεν αφήνουν αμφιβολία περί ασφυκτικού θανάτου» συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής, ο οποίος τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν στοιχεία από τα εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος) που σε συνδυασμό με τα εξωτερικά τραύματα, οδηγούν στον “ορισμό” του ασφυκτικού θανάτου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

«Πρέπει να δούμε ξανά τις διαδικασίες και θα πρέπει η Πολιτεία να ενσκήψει σ’ αυτό για να μην έχουμε ξανά τέτοια ζητήματα» συμπλήρωσε ο κ. Λέων.

Λύτρας: Τρομερές παραλείψεις στους θανάτους των δυο πρώτων παιδιών

Ο Απόστολος Λύτρας μίλησε στην ίδια εκπομπή για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας.

Ο δικηγόρος επισήμανε αρχικώς πως έχουν γίνει «τρομερές παραλείψεις» αναφορικά με τους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου.

Όπως είπε, εάν δεν είχε πεθάνει η Τζωρτζίνα δεν θα είχαν αποκαλυφθεί τα λάθη που επισημαίνονται τώρα από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

«Αν πρόκειται για ασφυξία και δολοφονική ενέργεια, τότε αυτός που έκανε αυτή την πράξη, θα ήταν ανάμεσά μας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πανάκι της Ίριδας το οποίο το πήγε στην Αστυνομία η 33χρονη μητέρα ή η αδερφή της και ο δικηγόρος τόνισε πως κανείς δεν ενεργοποιήθηκε να δει «αν έχει συμβεί κάτι με αυτό το πανάκι».

«Είναι δεδομένο πως οι ιατροδικαστές μου μετέφεραν πως δεν υπήρξε ασφυκτικός θάνατος και πως αν υπήρχε ασφυξία θα το έβλεπαν κατευθείαν» δήλωσε ο δικηγόρος.

Ανέφερε πως την περίοδο που εκπροσωπούσε το ζευγάρι Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου είχε έρθει σε επαφή με την κ. Τσιόλα, η οποία είχε νεκροτομήσει την 6 μηνών Ίριδα και την κ. Τσάκωνα, η οποία έκανε τη νεκροτομή στο πρώτο παιδί, τη Μαλένα και οι οποίες του είχαν πει πως ασφυξία με βάση αυτά τα ευρήματα δεν υπάρχει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών κ. Αγγελική Τσιόλα είχε διαψεύσει τα λεγόμενα του κ. Λύτρα.

πηγή

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.