Σαλμονέλα σε προϊόντα σοκολάτας: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψιζε όλα όσα ξέρουμε για τα πρόσφατα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων σοκολάτας και αξιολόγησε τον κίνδυνο.

Στις 27 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μία ομάδα κρουσμάτων με μονοφασική λοίμωξη από Salmonella Typhimurium τύπου 34.

Ο ΠΟΥ μίλησε: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος

Σύμφωνα με το News4health, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι συνήθως ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία, ωστόσο, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη σχετική αφυδάτωση. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι το εμπλεκόμενο προϊόν απευθύνεται σε παιδιά.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με την επιδημία έως τις 25 Απριλίου 2022, μεταξύ των περιπτώσεων με πληροφορίες για τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα (21), παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό νοσηλείας (43%). Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση της σοβαρότητας που σχετίζεται με αυτό το συμβάν, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τα συμπτώματα.

Η επιδημία έχει συνδεθεί επιδημιολογικά και μοριακά με τη σοκολάτα που παράγεται στο Βέλγιο και διανέμεται παγκοσμίως σε περισσότερες από 113 χώρες και εδάφη σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ. Ενώ 150 από τα 151 γνωστά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, ένα κρούσμα έχει αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υπάρχει η πιθανότητα να αναφερθούν επιπλέον κρούσματα από άλλες χώρες δεδομένης της ευρείας διανομής των προϊόντων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση του εμπλεκόμενου προϊόντος ή μεταφορά του εμπλεκόμενου προϊόντος σε πρόσθετες τοποθεσίες ως αποτέλεσμα ταξιδιών που σχετίζονται με διακοπές.

Δεδομένου ότι ο εντοπισμός των υπαρχόντων περιπτώσεων έγινε μέσω προηγμένων μοριακών τεχνικών, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά σε όλες τις χώρες, υπάρχει πιθανότητα κάποιο ποσοστό των περιπτώσεων να μείνει απαρατήρητο.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του συμβάντος εντός της περισσότερο πληγείσας περιοχής του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, καθώς και παγκοσμίως, εκτιμάται ως μέτριος έως ότου υπάρξουν διαθέσιμες πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των εμπλεκόμενων προϊόντων. Οι χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα έχουν καλή ικανότητα διαχείρισης υποθέσεων. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που σχετίζεται με αυτό το συμβάν είναι ακόμη περιορισμένες.

Το χρονικό της επιδημίας – Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Στις 27 Μαρτίου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε από το Εθνικό Εστιακό Σημείο IHR του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) για ένα ευρέως διαδεδομένο σύμπλεγμα Salmonella enterica serovar Typhimurium ( S. Typhimurium) με άγνωστη πηγή. Η μοριακή τυποποίηση επιβεβαίωσε την απομόνωση του βακτηρίου S. Typhimurium sequence typing (ST) 34 και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη συνέχεια συνέδεσαν τα περιστατικά με προϊόντα σοκολάτας από το Βέλγιο, τα οποία, από τις 25 Απριλίου 2022, βρέθηκαν να διανέμονται σε τουλάχιστον 113 χώρες και περιοχές σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ

Το μονοφασικό S. Typhimurium που ταιριάζει με τα κρούσματα ανθρώπινης επιδημίας εντοπίστηκαν σε δεξαμενές βουτυρού γάλακτος στο εργοστάσιο της Ferrero Corporate στο Arlon του Βελγίου τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022. Μετά την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και αρνητικού ελέγχου για σαλμονέλα , τα εμπλεκόμενα προϊόντα διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Δείτε ΕΔΩ ποια προϊόντα σοκολάτας συνδέθηκαν με σαλμονέλα

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), το στέλεχος της επιδημίας είναι ανθεκτικό σε έξι τύπους αντιβιοτικών: πενικιλίνες, αμινογλυκοσίδες (στρεπτομυκίνη, σπεκτινομυκίνη, καναμυκίνη και γενταμυκίνη), φαινικόλες, σουλφοναμίδες, τριμεθοπρίμη, τετρακυκλίνες.

Μέχρι τις 25 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί συνολικά 151 γενετικά σχετιζόμενα κρούσματα S. Typhimurium για τα οποία υπάρχει υποψία ότι συνδέονται με την κατανάλωση των εμπλεκόμενων προϊόντων σοκολάτας από 11 χώρες (Εικόνα 1): Βέλγιο (26 περιπτώσεις), Γαλλία (25 περιπτώσεις ), Γερμανία (10 περιπτώσεις), Ιρλανδία (15 περιπτώσεις), Λουξεμβούργο (1 περίπτωση), Ολλανδία (2 περιπτώσεις), Νορβηγία (1 περίπτωση), Ισπανία (1 περίπτωση), Σουηδία (4 περιπτώσεις), Ηνωμένο Βασίλειο (65 περιπτώσεις) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1 περίπτωση).

Η ημερομηνία εμφάνισης συμπτωμάτων ξεκίνησε από τις 21 Δεκεμβρίου του 2021 και έφτανε μέχρι τις 28 Μαρτίου του 2022. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών επηρεάστηκαν δυσανάλογα (89%) και τα κορίτσια αποτέλεσαν το 66% των περιπτώσεων. Πληροφορίες για τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα τους ήταν διαθέσιμες για 21 κρούσματα. Από αυτά, τα 12 (57%) ανέφεραν διάρροια με αίμα και 9 (43%) νοσηλεύτηκαν. Μέχρι τις 25 Απριλίου του 2022 δεν έχει καταγραφεί κανένας σχετικός θάνατος.

O χάρτης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σαλμονέλας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων σοκολάτας

Τι είναι η Σαλμονέλα

Η σαλμονέλωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μη τυφοειδή βακτήρια σαλμονέλας. Ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 2.500 ορότυποι, η πλειονότητα των ανθρώπινων λοιμώξεων προκαλείται από δύο ορότυπους Salmonella: Typhimurium και Enteritidis.

Η σαλμονέλα χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη πυρετού, κοιλιακού άλγους, ναυτίας, εμέτου και διάρροιας που μπορεί να είναι αιματηρή, όπως αναφέρεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην τρέχουσα επιδημία. Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται συνήθως 6-72 ώρες μετά την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με σαλμονέλα και η ασθένεια διαρκεί 2-7 ημέρες. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς ειδική θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς, η σχετική αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι ευρέως διανεμημένα σε οικόσιτα και άγρια ​​ζώα, όπως πουλερικά, χοίρους και βοοειδή. και σε κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των σκύλων, των πουλιών και των ερπετών όπως οι χελώνες. Η σαλμονέλα μπορεί να περάσει από ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από τις ζωοτροφές, την πρωτογενή παραγωγή και μέχρι τα νοικοκυριά ή τα ιδρύματα και τα ιδρύματα παροχής υπηρεσιών τροφίμων. Η σαλμονέλα στον άνθρωπο περνάει μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγών, κρέατος, πουλερικών και γάλακτος). Η μετάδοση από άτομο σε άτομο μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.