Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αφαίρεσε από τον Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αφαίρεσε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που είχε αποδοθεί στον Ρώσο πρόεδρο το 2018 από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Σύμφωνα με το kalamatatimes.gr, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την αφαίρεση του τίτλου. Σχετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο πρώην πρύτανης και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βοήθησε στη συλλογή υπογραφών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι 500 υπογραφές συλλέχθηκαν στον ιστότοπο secure.avaaz.org.

Σε χθεσινή ανάρτησή του, ο Θ. Παπαθεοδώρου αναφέρει:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποφάσισε την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, που είχε απονείμει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, το 2018, στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Σωστή και επιβεβλημένη απόφαση, παρά την όποια καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες. Πεντακόσιοι πολίτες, υπογράφοντες και υπογράφουσες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν στηρίξει από τις 6 Μαρτίου 2022 το αίτημα της ανάκλησης του τίτλου. Δυναμική κοινωνία των πολιτών και πανεπιστημιακή κοινότητα τελικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας….»

Ο Πούτιν αναγορεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία», όπως έλεγε το ίδρυμα. Η απόφαση μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις (και) στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της αναβολής της αρχικά προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Καλαμάτα (όπου η έδρα του τμήματος), η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας, παρουσία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Από την άλλη, το ΕΚΠΑ, το 2001, επί πρυτανείας Γ. Μπαμπινιώτη, είχε απονείμει στον Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, σε ειδική τελετή. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ως σήμερα απόφαση για αφαίρεση του τίτλου από τον Ρώσο πρόεδρο.

Πάντως,  το ΕΚΠΑ σχεδίασε τη χορήγηση βοήθειας σε Ουκρανούς φοιτητές, ενώ ως μέλος της κοινοπραξίας δέκα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων Civis, το ΕΚΠΑ καταδίκασε από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 την εισβολή στην Ουκρανία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.