Διαφωνίες και πάλι για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Έλληνες εκδότες να διανείμουν ένα μέρος των συγγραμμάτων «ηλεκτρονικά»

Οξεία αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκδοτών επιστημονικών συγγραμμάτων για τα ΑΕΙ μα αφορμή να κινδυνεύουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας να μείνουν χωρίς τα βιβλία τους την  επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Έλληνες εκδότες να διανείμουν ένα μέρος των συγγραμμάτων «ηλεκτρονικά» με αποτέλεσμα οι ίδιοι να εκφράσουν  τις ανησυχίες τους  ότι δεν  διασφαλίζεται έτσι η παράνομη αναπαραγωγή και διανομή τους από οποιονδήποτε επίδοξο hacker.

Σ’ αυτή την συζήτηση, οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι φορείς του υπουργείου Παιδείας τους απάντησαν πως όποιος εκδότης δεν παρέχει μέχρι τον Μάιο του 2022 το 25% των συγγραμμάτων του προς τους φοιτητές και σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν της έντυπης, δεν θα του επιτραπεί να μοιράσει ούτε τα έντυπα συγγράμματα.

«Δεδομένης της βέβαιης παράνομης αναπαραγωγής και διακίνησης (όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία αναπαράγονται παρανόμως) και της τεράστιας απώλειας εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων, οι Έλληνες εκδότες αρνούνται να υποκύψουν στον εκβιασμό και να θέσουν στη διάθεση του υπουργείου τα συγγράμματά τους ηλεκτρονικά, χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια» αναφέρουν οι εκπρόσωποι τους.

Το θέμα όπως φαίνεται έχει πολώσει και τις δυο πλευρές, ενώ σε συνάντηση που έγινε σήμερα Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας δεν βρέθηκε «κοινή οδός».

«Με αυτόν τον εκβιασμό το υπουργείο Παιδείας στερεί κατ’ ουσίαν από τους φοιτητές την πρόσβαση στο δωρεάν βιβλίο, αφού θέτει ως προϋπόθεση διανομής έντυπων συγγραμμάτων την άνευ ασφάλειας παράδοση των ηλεκτρονικών» λένε οι εκδότες των επιστημονικών συγγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των «ηλεκτρονικών» συγγραμμάτων, ωστόσο η λύση που πρότεινε δεν έπεισε τον Σύλλογο των εκδοτών στην συνάντηση που έγινε επί του θέματος.

«Όταν ζητήσαμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τεχνικές λύσεις που θα διασφαλίσουν το περιεχόμενο των βιβλίων μας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα έθεσε αντ’ αυτού τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στα δωρεάν συγγράμματα, πρέπει οι εκδότες να  παραδώσουν τα βιβλία τους» λένε οι ίδιοι.

πηγή

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.