Μοody’s: Αυτά είναι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σενάρια για την ελληνική οικονομία εκπονούνται από τον οίκο αξιολόγησης Μοody’s, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην δυσμενέστερη εκδοχή ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 1,9% για το 2022 αλλά το βασικό σενάριο παραμένει στο 4,5%. Αναλυτικά:

A. Σενάρια για το ΑΕΠ

Τρία είναι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο:

  • Το βασικότερο σενάριο.Το βασικότερο σενάριο είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ανέλθει στο 4,5% φέτος από 5,3% που υπολογιζόταν αρχικά και για την επόμενη χρονιά, το 2023 να πάει στο συν 2,8%.
  • Το αισιόδοξο σενάριο. Εάν ο πόλεμος της Ουκρανίας λήξει άμεσα, τότε το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία της χώρας είναι να έχει ανάπτυξη 5,7% το 2022 και 3,9% το 2023.
  • Δυσμενές σενάριο. Το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που ο πόλεμος της Ουκρανίας διαρκέσει και άλλο είναι το εξής: Το ΑΕΠ της χώρας να πάει στο συν 1,9% το 2022 και 2023 συν 1,5%.

ελληνική οικονομία

Β.Σενάρια για τον πληθωρισμό

Ο οίκος Moodys βλέπει για το β΄και γ τρίμηνο η Ελλάδα να έχει πληθωρισμό στο 8%. Εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός στο 2022 θα φτάσει στο 7,7%. Το ποσοστό αυτό είναι ρεκόρ για τη χώρα μας. Διότι ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει ποτέ εμφανίσει η Ελλάδα.

ελληνική οικονομία

Γ.Οι επιπτώσεις  του πολέμου της Ουκρανίας στον τουρισμό της χώρας μας 

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας θα είναι μειωμένος ο αριθμός των τουριστών λόγω πληθωρισμού στη  ΕΕ. Αυτό θα συμβεί επειδή κάποιοι δεν θα έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα θα έχει μείωση κατά 400 εκατ.  ευρώ από Ρώσους τουρίστες.

ελληνική οικονομία

Δ.Για τις επενδύσεις

Ωστόσο ο οίκος εκτιμά ότι η πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας θα είναι καλή. Και εάν η χώρα δε πάει σε πρόωρες εκλογές και έχει ολοκλήρωση της τετραετίας, τότε θα έχει πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την Ελλάδα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.