Ουκρανία: Πάνω από χίλιοι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι αμάχων καταγράφηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι το γραφείο της έχει επαληθεύσει 1.189 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι απώλειες στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο, όπως η Μαριούπολη.

Η Μπατσελέτ δήλωσε: «Οι άμαχοι υποφέρουν ανυπολόγιστα και η ανθρωπιστική κρίση είναι κρίσιμη».

Υπήρξε «σημαντική αύξηση» του ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των αμάχων στις πολιορκημένες πόλεις, είπε.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη διακοπή της ιατρικής περίθαλψης σε συνδυασμό με τη στέρηση και το άγχος που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, πρόσθεσε.

Κίεβο: Εκατοντάδες νεκροί στο Ιρπίν

Ωστόσο, τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος.

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

«Στην κορύφωση των εχθροπραξιών, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί όλη την ημέρα, οι άνθρωποι απλώς θάβονταν στους κήπους ή στα πάρκα. Πιστεύω ότι περίπου 200-300 σκοτώθηκαν, δυστυχώς», είπε ο Μαρκούσιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Η μισή πόλη έχει καταστραφεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια».

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους.

Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα».

Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν προς το παρόν στην πόλη. «Δώστε μας χρόνο! Για τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα σπίτια σας», είπε.

Το Ιρπίν σφυροκοπήθηκε από τον ρωσικό στρατό από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε εκεί και άλλος ένας τραυματίστηκε. Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, έκτοτε απαγορεύεται η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.