«Εμείς»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
H Aλεξάνδρα Δημοπούλου (ΙΤΥΕ – πανεπιστήμιο Πατρών), ανήρτησε στο fb ένα υπέροχο και άκρως ουσιαστικό κείμενο, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία:
Περνάμε χρόνια χτίζοντας σπίτια, παλάτια, κέντρα πολιτισμού, μουσεία για να φυλάξουμε τον πρότερο πολιτισμό, νοσοκομεία, πόλεις, κράτη. Δημιουργώντας κοινωνικές δομές, οικογένειες, ομάδες, έθνη, μα και όπλα που μπορούν να καταστρέψουν όλα τα προηγούμενα και τη γη ολόκληρη.
Παραλογισμός υποστηριζόμενος από έλλογα όντα.
Στο κατάλληλο timing και με την κατάλληλη «προετοιμασία» όλοι οι τόσο διαφορετικοί.
Δυνητικά, οι ηλικιωμένοι που ήταν κάποτε παιδιά, τα μικρά παιδιά που θα γίνουν μεγάλοι, οι ολιγάρχες που θα μπορούσαν να είναι και προλετάριοι, οι προλετάριοι που ονειρεύονται να γίνουν χαλίφηδες, οι εκμεταλλευτές άλλων που θα μπορούσαν να είναι οι άλλοι, οι πεινασμένοι και δεινοπαθούντες που θα μπορούσαν να γίνουν άπληστοι, οι προοδευτικοί που θα μπορούσαν να έχουν γίνει οπισθοδρομικοί, οι φασίστες ή οι δημοκρατικοί, οι φιλάνθρωποι ή οι απάνθρωποι.
Εμείς.
Σκέφτηκα πολύ πριν χρησιμοποιήσω α’ πληθυντικό. Μα μέσα σ’ αυτόν είναι η αλήθεια θεωρώ. Εμείς. Εμείς όλοι με το κοινό dna και την ανατομία, εμείς που όταν γεννιόμαστε είμαστε μια ευαίσθητη υπέροχη ύπαρξη με τεράστιες δυνατότητες προς όλες τις κατευθύνσεις, και που μεγαλώνουμε στη συνέχεια με το κατεστημένο πως είμαστε κυρίαρχοι της γης. Εμείς που όσο ζούμε κρύβουμε με τρόπο την εκ προοιμίου αδυναμία μας να γίνουμε ατελεύτητοι.
Εμείς που στην ουσία είμαστε περαστικοί φιλοξενούμενοι στη γη, με αρχή και τέλος. Όλοι.
Εμείς που είμαστε μόνο και μόνο ένα μικρό κομμάτι του όλου και μια κουκίδα για το σύμπαν. Εμείς, το γρήγορο πέρασμα του ματιού μπροστά στον άπειρο χρόνο και στην ταχύτητά του. Εμείς οι προικισμένοι από τη φύση να ερευνούμε, να ανακαλύπτουμε, να προοδεύουμε, να προστατεύουμε ή όλα τα αντίθετα.
Εμείς οι άνθρωποι. Δυνητικά, όλοι εμείς πολέμιοι της ζωής.
Εμείς που καταδικάζουμε το φόνο. Μα φόνοι διαπράττονται και στους πολέμους μεταξύ κρατών. Φόνοι διαπράττονται και στα αμέτρητα σφαγεία άλλων ειδών. Φόνοι!
Ποιο είναι το πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό σύστημα που εμπεριέχει στο ηθικό του υπόβαθρο όλη την αλήθεια? Η εύκολη απάντηση είναι πως αυτό μοιάζει «ουτοπικό». Ωστόσο είναι σίγουρο πως η «Αλήθεια» έχει μέσα της τεράστια δύναμη κι όσο την «τσιγκλάς», τόσο παύει να σε θαμπώνει κι αρχίζει να δείχνει καινούργιους δρόμους.
Είναι κάποιοι από τους λόγους που σήμερα νιώθουμε ή πρέπει να νιώθουμε άβολα προφέροντας λέξεις όπως ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΣΥΜΠΟΝΙΑ.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.