Σία Αναγνωστοπούλου: «Απαράδεκτη ενέργεια βεβήλωσης που στρέφεται κατά της ιστορικής μνήμης»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την βεβήλωση μουσουλμανικού νεκροταφείου στα Άβδηρα:

«Ο Δήμος Αβδήρων στο νομό Ξάνθης προχώρησε σε μια προσβλητική και επικίνδυνη πρωτοβουλία. Πιο συγκεκριμένα, συνεργεία του Δήμου εισέβαλαν στο παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο του οικισμού Πετεινός και ξεθεμελίωσαν τους τάφους με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια βεβήλωσης που στρέφεται κατά της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ενός λατρευτικού τόπου Ελλήνων πολιτών, μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Η ντροπιαστική πρωτοβουλία του Δημάρχου παραπέμπει στις πιο σκοτεινές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας με πιο εμβληματική την ολική καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης από τις ναζιστικές αρχές κατοχής. Ο ίδιος φαίνεται να μη συνειδητοποιεί το βάρος του ατοπήματός του. Ενός ατοπήματος που, μεταξύ άλλων, δίνει λαβές σε ακραίες φωνές, μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανική προβοκάτσια σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, και στρέφεται εν τέλει κατά της ισονομίας και της ισοπολιτείας που απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες.

Η διαχρονική συνύπαρξη όμως διαφορετικών πολιτισμών , η πολιτισμική ετερότητα, ο πλουραλισμός, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ένα δεδομένο γεωγραφικό χώρο, πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό. Άλλωστε ο σεβασμός των νεκρών είναι μείζον θέμα πολιτισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαιτεί την εισαγγελική διερεύνηση των γεγονότων, την άμεση κατάπαυση των εργασιών, την έμπρακτη απολογία του Δημάρχου και εν τέλει την παραίτησή του».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.