ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές: Το δίλημμα θα είναι σταθερότητα ή Μητσοτάκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ και αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων «Ο κ. Μητσοτάκης με ποιον θα συνεργαστεί στη βάση του προγράμματος που σήμερα ως κυβέρνηση εφαρμόζει; Διότι φαντάζομαι ότι δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτά που έχει κάνει, αλλιώς θα τα άλλαζε. Με ποιον; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν ο σχεδιασμός του είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο να κάνει κυβέρνηση, ας το πει». 

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο πρωθυπουργός – ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός και κάνοντας λόγο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «ότι  o Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα: πως η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες συνεργασίες». Πρόσθεσε μάλιστα και αυτός ότι κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά από το 2019 άλλαξε αφήγημα και μίλησε για κυβερνήσεις συνεργασίας δείχνει ότι τα μηνύματα που παίρνει από τις δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν, μάλιστα, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει αφήγημα για τέσσερις κυρίως λόγους.

Καταρχήν, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο αφήνοντας το όριο της αυτοδυναμίας το 38,5% προφανώς δεν διευκολύνει τους προγραμματισμούς της  κυβέρνησης. «Το ποσοστό αυτό η ΝΔ δεν πρόκειται να το πιάσει σε καμία περίπτωση λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός άλλαξε αφήγημα» προσθέτουν.

Επισημαίνουν ακόμα ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που προφανώς θορύβησε τα κυβερνητικά στελέχη. «Όταν η διαφορά σήμερα είναι κάτω από το 7% στις κάλπες η αντιπαράθεση θα γίνει ντέρμπι» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι δικές τους δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την διαφορά κάτω από το 7%.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Τα στοιχεία της  Metron Analysis κατέγραψαν το άθροισμα των δύο κομμάτων να υπερβαίνει τις δυνάμεις της ΝΔ. Δηλαδή η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,1 ενώ τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς μαζί, 35,2%.

Ο τελευταίος και ιδιαίτερα σοβαρός λόγος έχει να κάνει με την εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη  δημοσκόπηση της Alco για το Open το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καλύπτει με μεγάλη δυσκολία τους λογαριασμούς της ενέργειας, ενώ το 10%  δεν μπορεί να τους  καλύψει. Μόνο τα 29% λέει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με μικρά προβλήματα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. «Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος» λένε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν ακόμα ότι  το επόμενο διάστημα , το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι πλέον καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». «Το δίλημμα των εκλογών όσο περνάει ο καιρός θα είναι “σταθερότητα ή Μητσοτάκης”» λένε.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι η μεταστροφή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές συνεργασίας και όχι αυτές της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση εξάλλου των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.newsit.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.