Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με άδεια χέρια – λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – επέστρεψε ο πρωθυπουργός από την Σύνοδο Κορυφής την στιγμή που οι άλλες χώρες του Νότου διεκδίκησαν και πήραν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αέριου.

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να υπερασπιστεί τα καρτέλ της αισχροκέρδειας» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου ου ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην κοινή Συνέντευξη Τύπου μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, θα έπρεπε να συμμετέχει δηλαδή στο μπλοκ των χωρών του Νότου που πέτυχαν, αφού πρώτα το διεκδίκησαν, να πάρουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου».

Ακόμα υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης εξηγείται, καθώς «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και δηλώνει ότι θα τα φορολογήσει στο βαθμό που αυτά βρεθούν». «Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει να φορολογούν αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας», εξήγησε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «είναι ήδη φανερό από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές που παίρνουν από το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι οι εταιρείες που πέρσι μπορεί να δούλευαν με κέρδη 3 ή 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, φέτος δουλεύουν με κέρδη 49 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα. Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στο κράτος», πρόσθεσε.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι: «Είναι απαραίτητη η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, ένα μέτρο στο οποίο έχουν ήδη προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία. Το μέτρο αυτό υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο. Η εφαρμογή του για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ., άρα είναι κάτι δημοσιονομικά εφικτό».

«Πρέπει επίσης να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», λένε χαρακτηριστικά, «γιατί αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί τα υπερκέρδη. Μέσω της ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να έχει μπει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα –κάτι που έχει κάνει για παράδειγμα η Γαλλία». Προσθέτουν ακόμα ότι «αν είχε γίνει αυτό και στη χώρα μας, θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο της αγοράς ενέργειας». Ακόμα επισημαίνουν την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στην αγορά όπως κάνουν άλλες χώρες: «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη».

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.