Αγοράζουν και στην Ελλάδα χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, ξύπνησαν μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Με το φόβο και την ανησυχία ενός ατυχήματος ή πυρηνικού πολέμου, εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν στα ανοιχτά φαρμακεία του Κιέβου για να προμηθευτούν χάπια ιωδίου, που πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία.

Τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία ξέμειναν από ιώδιο, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία.

Ελλείψεις όμως παρατηρούνται και σε αρκετά φαρμακεία στην Ελλάδα
Αύξηση λοιπόν παρουσιάζεται στη ζήτηση ιωδίου, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία. «Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα», δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν στη παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι.

«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου», είπε ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας.

Από 15 έως 30 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου. Δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή…

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.