Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι έμποροι προειδοποιούν για παγκόσμια έλλειψη ντίζελ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στριμώχνονται οι παγκόσμιες αγορές ντίζελ, προειδοποιούν οι κορυφαίοι όμιλοι παγκοσμίως, ενώ από μια «συστημική» έλλειψη κινδυνεύει περισσότερο η Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων traders «Vitol», «Gunvor» και «Trafigura» υπολόγισαν ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να χαθούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων ημερησίως, όπως δήλωσαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου «FT Commodities» στη Λωζάνη, την Τρίτη.

«Αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι οι προμήθειες ντίζελ. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας πετρελαίου «Vitol» και προειδοποίησε: «Αυτό το συστημικό έλλειμμα ντίζελ υπάρχει».

Αυτές οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ το αργό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από τη Ρωσία, είναι κάτι που επεξεργάζονται επίσης τα διυλιστήρια της ηπείρου.

Ο Χάρντι είπε ότι η στροφή σε περισσότερη κατανάλωση ντίζελ έναντι της βενζίνης στην Ευρώπη βοήθησε στη δημιουργία ελλείψεων καυσίμου. Πρόσθεσε ότι τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή ντίζελ τους, ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές εις βάρος άλλων προϊόντων που προέρχονται από πετρέλαιο, για να ενισχύσουν την προσφορά, αλλά αναγνώρισε ότι το δελτίο στην προμήθεια πετρελαίου είναι μια πιθανότητα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.