Κύμα ακρίβειας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Εάν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που ήδη συζητούνται στη Βουλή (μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση αγροτικού καυσίμου, λιπάσματα κ.ά.), το κόστος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4.Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Κώστας Σκρέκας, στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά η επιδότηση αφορά επιδότηση κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για 300 MWh αυξάνεται από 40 ευρώ το Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι πρώτες 150 MWh επιδοτούνται 270 ευρώ, οι 151 έως 300 MWh με 210 ευρώ.

Για δικαιούχους κοινωνικούς τιμολογίου αυξάνεται στα 87 ευρώ από 52 ευρώ το Μάρτιο.

Πολίτες που δεν είχαν δηλώσει πρώτη κατοικία στη νέα δήλωση πρέπει να το πράξουν για να πάρουν αναδρομικά την επιδότηση. Στις φετινές δηλώσεις φόρου δημιουργείται πεδίο για συμπλήρωση αριθμού φοιτητικής κατοικίας.

Για αγροτικά, επαγγελματικά τιμολόγια κ.τλ. η μοναδιαία τιμή επιδότησης διπλασιάζεται στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικά για τις μικρές εταιρείες (παροχή ισχύως μέχρι 25 KVA) και τα αρτοποιία δίνονται 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο σύνολο της κατανάλωσης (αφορά 1,16 εκατ παροχές, όπως εστιατόρια, ψιλικά κτλ. Για αυτές τις εταιρείες θα δοθούν επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για να αποζημιωθούν αναδρομικά για το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας Ιανουαρίου -Μαρτίου. Το ποσό θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχίζοντας από τον Απρίλιο.

Στο φυσικό αέριο νοικοκυριών για τον Μάρτιο θα δοθούν 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η ΔΕΠΑ θα προσφέρει επιπλέον έκτπωση 20 ευρώ. Για τον Απρίλιο ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα.

Στο φυσικό αέριο επιχειρήσεων η επιδότηση είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

 Οικονόμου: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε περισσότερους από 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται αυτήν την ώρα επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.