Καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα – Αυξήθηκε 64% το πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το άλμα του πληθωρισμού δεν φαίνεται να εξέπληξε κανέναν, όπως πιθανό να μην εκπλήξει κανέναν αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφωθεί για τον Μάρτιο σε επίπεδα πάνω από το 8%. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στα καύσιμα, ενώ δηλώνει ότι θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι τιμές καλπάζουν ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο), αν και τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Ωστόσο είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει σε γεωπολιτική επίπεδο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη στιγμή αυτή είναι η μεγάλη άνοδος που παρατηρείται στα καύσιμα και ειδικά σε πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το diesel κίνησης. Αυτό βέβαια μπορεί να φαντάζει ως σχετικά παράλογο, ωστόσο δεν είναι, για τον απλούστατο λόγο ότι οι φόροι στις βενζίνες είναι μεγαλύτεροι και διαμορφώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την τελική τιμή, ενώ αντίθετα χαμηλότεροι είναι στους δύο τύπους πετρελαίου.

Οι φόροι στην βενζίνης αντιπροσωπεύουν το 56% της τελικής τιμής, στο diesel κίνησης το 44% και στο πετρέλαιο θέρμανσης το 40%.

Έτσι σε σχέση με πέρυσι η βενζίνη εμφανίζεται αυξημένη κατά 31%, το diesel κίνησης κατά 44% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 64%.

Η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο παρατηρητήριο τιμών, στα 2,053 ευρώ το λίτρο. Το diesel κίνησης έφτασε σε επίπεδα εκτός κάθε πρόβλεψης, μία ανάσα από το 1,9 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα στα 1,882 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύτηκε στα 1,555 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο έτος η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 76%.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.