Έμφραγμα από την τιμή της βενζίνης: Σοκ με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έμφραγμα για τα πορτοφόλια των πολιτών αποτελεί η συνεχώς αυξανόμενη τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, οι τιμές της αμόλυβδης έχουν ξεπεράσει ήδη το 2,10 ευρώ το λίτρο ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τα 2,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, εκτιμήσεις σοκ γίνονται και για την τιμή της βενζίνης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη σε πολλά πρατήρια στο νομό Αττικής η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2,10 ευρώ το λίτρο.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή οι τιμές είχαν διαμορφωθεί ως εξής: Αμόλυβδη 95 οκτ. 1,968 ευρώ , Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,106 ευρώ, Diesel Κίνησης 1,723 ευρώ ενώ τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.

 
Η τιμή του Brent πλησίασε τα 140 δολάρια
Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε εχθές Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, ωθούμενη προς τα πάνω από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής κυμαινόταν περί το 9,02%, στα 128,77 δολάρια. Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.

Σε ό,τι αφορά στην άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια. Στις 02:30, κατέγραφε άνοδο 8,18%, στα 125,15 δολάρια.

Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

Νέα επίπεδα ρεκόρ άγγιξε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα συμβόλαια του σιταριού έφτασαν σήμερα να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% στα 13,63 δολάρια το μπούσελ στην αρχή της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, αν και λίγο αργότερα υποχώρησαν και κατέγραφαν πτώση 2%.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου (μαυροσίταρου).

«Τέτοια εκτίναξη των τιμών και τέτοια ανησυχία στην αγορά δεν έχω ξαναδεί», εξηγούσε στο «business stories» ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες αλευροβιομηχάνους.

«Δυστυχώς δημιουργείται μία αλυσίδα γεγονότων που προκαλούν μία τεράστια διαταραχή. Πρώτα απ’ όλα δεν μπορείς να βρεις διαθέσιμο φορτίο. Επειτα και να ήθελαν να στείλουν, η Αζοφική Θάλασσα είναι κλειστή. Ξαφνικά λοιπόν η κάνουλα της πηγής του 30% των εξαγωγών σιτηρών έχει κλείσει! Αυτή η εκτίναξη των τιμών θα αρχίσει να διαχέεται πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου μεγάλου πληθωριστικού κύματος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα», εξηγούσε.

Πρόβλημα προμηθειών πάντως η αγορά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, αφού υπάρχουν εναλλακτικές χώρες που αποτελούν σημαντικές εξαγωγικές δυνάμεις. Ωστόσο όλα θα γίνονται πλέον με σαφώς υψηλότερο τίμημα.

«Εάν το πράγμα δεν κλιμακωθεί περισσότερο και με κάποιο τρόπο επέλθει κάποια ηρεμία μέσα στο επόμενο δίμηνο οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες για την αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσουμε να μιλάμε για καταστροφικά αποτελέσματα», επισημαίνει.

Επίσης ως αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη των πραγμάτων εμφανίζονται και οι κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η διεθνής κοινότητα στη Ρωσία. «Εάν επιβληθεί π.χ. εμπάργκο ή περιορισμός στις εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών από τη Ρωσία θα είναι σαν η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της. Το πληθωριστικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει σε συνδυασμό με αυτό που γίνεται στην ενέργεια θα είναι τεράστιο», προειδοποιεί.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.