Στο «μικροσκόπιο» η Όμικρον 2 – Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Τα… ραντάρ των επιστημόνων παρακολουθούν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στο πεδίο του κορονοϊού και επιχειρούν να εντοπίσουν ποιος είναι ο λόγος που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι και διασωληνωμένοι.

Την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί εισηγήθηκαν τη (σταδιακή) χαλάρωση των περιορισμών με την άρση στην απαγόρευση του ωραρίου και της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα (σήμερα είναι στο 10% της χωρητικότητας των γηπέδων και με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα). Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπούν και οι όρθιοι στη διασκέδαση (μέχρι τώρα είναι μόνο καθήμενοι).

Σε 57 χώρες η υποπαραλλαγή Όμικρον
Η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του κορονοϊού .Έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η «Όμικρον 2», η οποία εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα, έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στον κόσμο αφότου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από δέκα εβδομάδες.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε σε πάνω από 93% όλων των δειγμάτων του SARS-CoV-2 που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα, έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Όμικρον, που έχει μεταφορτωθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID.

Όμως διαπιστώνεται καθαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της BA.2, η οποία έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξει σε σχέση με την αρχική εκδοχή, ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που έχει καίρια σημασία ως προς την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δείγματα της BA.2 «έχουν υποβληθεί στην GISAID από 57 χώρες μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή η υποπαραλλαγή εντοπίζεται πλέον σε πάνω από τα μισά δείγματα της Όμικρον που συλλέγονται.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών και ζητεί να διενεργηθούν μελέτες για τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά τη μεταδοτικότητα, το κατά πόσον μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία (τα εμβόλια) και το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν.

Δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση
Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που επισήμανε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Φαν Κέρκοβ, μια από τις σημαντικότερες ειδικούς του ΠΟΥ για την COVID, δήλωσε χθες στον Τύπο πως ακόμη οι πληροφορίες για την υποπαραλλαγή είναι περιορισμένες, πάντως ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η BA.2 παρουσιάζει «ελαφριά αύξηση» μολυσματικότητας «σε σύγκριση με την BA.1».

Η Όμικρον θεωρείται γενικά πως προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19 από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και η κυρία Φαν Κέρκοβ δήλωσε πως τίποτε δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.