Πολεμικές σκηνοθεσίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ροβήρος Μανθούλης

Σκηνοθέτης

1973 – Ο Πρόεδρος Νίξον είναι ακινητοποιημένος στο γραφείο του προσπαθώντας να βρει τρόπο να βγει από το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ που τον απειλεί. Την Αμερική διοικεί πλέον ο Υπουργός Εξωτερικών και πανταχού παρών Χένρι Κίσινγκερ. Πιστός φίλος τού Ισραήλ και ομόθρησκος. Αλλά είναι δυνατό να ρίχνεται με τα μούτρα σε ένα απίστευτο και πρωτότυπο πολεμικό «παίγνιο»; Με νικητές και τούς δύο αντιπάλους; Και 10.000 περίπου νεκρούς; Κατ’ εμέ όχι. Αλλά χρειάζεται μια εξήγηση για το τι έφταιξε και σε 24 ώρες εκατό χιλιάδες Αιγύπτιοι, συγκεντρωμένοι ήδη στην δυτική όχθη τού Σουέζ, περνούσαν στην Ανατολική – κατεχόμενη από τον Ισραηλινό στρατό – μαζί με 100 τανκς και να διανύσει 20 χιλιόμετρα χωρίς να πέσει καμία ντουφεκιά από το Ισραηλινό στρατόπεδο. Καλά, ο εβραϊκός λαός γιόρταζε, αλλά οι δορυφόροι; Η Ισραηλινή Κατασκοπία;

Το πώς ακριβώς έγινε – ή δεν έγινε – δεν το έχει πει κανείς. Και πολύ σωστά. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη που να θέτει σε αμφιβολία το επίσημο ιστορικό. Αμφιβολία εκφράζουν μερικές απορίες Αιγυπτίων και Ισραηλινών στρατιωτών πού πήραν μέρος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Γιομ Κιπούρ γιατί η Αιγυπτιακή επίθεση έγινε την ημέρα της μεγαλύτερης ισραηλινής θρησκευτικής εορτής.

Μετά τον θάνατο του Νάσερ Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέλαβε ο (στρατηγός) Ανουάρ Σαντάτ. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν όργανο της Χιτλερικής κατασκοπείας στην Αίγυπτο, συνελήφθη από τους Άγγλους, δικάστηκε και καταδικάστηκε στο Κάιρο. Απελευθερώθηκε από τον Νάσερ όταν οι Άγγλοι εγκατέλειψαν την Αίγυπτο. Όταν έγινε Πρόεδρος αποκαλύφθηκε ότι είχε γίνει στο μεταξύ σύμμαχος τού Κίσινγκερ. Ο Σαντάτ έδιωξε τους Ρώσους εκπαιδευτές του στρατού και αποφασίζει να επιτεθεί στο Ισραήλ για να αποκτήσει την κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς έρημο του Σινά..

Για το τραγικό αυτό παιχνίδι του Γιομ Κιπούρ έχω ένα σοβαρό ντοκουμέντο στην ταινία μου για το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί κάνουν κάθε χρόνο ένα μήνα στρατιωτική υπηρεσία. Ο συνομιλητής μου ήταν αποσπασμένος μπροστά στο Σουέζ. Είναι βράδυ και σαν υπεύθυνος που είναι για τα ηχητικά έχει βάλει να ακούσουν μουσική στο αντίσκηνο. Ξαφνικά ακούει θόρυβο και βλέπει να περνάνε από μπροστά του τανκ αιγυπτιακά! Πώς βρέθηκαν εκεί και τρέχουν προς την έρημο του Σινά; Ζητάει από τον ασύρματο να χτυπηθούν τα τανκς από το πυροβολικό.

Και μου βάζει να ηχογραφήσω την απάντηση.

– Πυροβολικό δεν έχουμε! Έχει πάει για επισκευή!

Είναι βλέπετε η εορτή τού Γιομ Κιπούρ…

Όταν ξύπνησε το Ισραήλ και απέκτησε μερικές νίκες οι δύο εμπόλεμοι δέχτηκαν κατάπαυση του πυρός και να υπογράψουν ένα Σύμφωνο που επέτρεπε την κατάληψη τής διώρυγας τού Σουέζ από τους Αμερικανούς. Πράγμα που επέβαλε απόλυτη ασφάλεια του Ισραήλ από τον Αιγυπτιακό κίνδυνο. Και παραχώρησε στην Αίγυπτο το Σινά. Με την ευκαιρία, οι Αμερικανοί ανέσυραν από τον βυθό τα πλοία πού είχε ρίξει ο Νάσερ στην είσοδο του Σουέζ για να αποκλείσουν την διάβαση των Δυτικών στόλων.

Σημειωτέον ότι η Συμφωνία δεν προέβλεπε τίποτα για την μοίρα των Παλαιστινίων. Σαν να μην υπήρχαν.

Ακούστε τώρα και την απρόοπτη συνέχεια. Ο Σαντάτ δεν θα αργήσει να επισκεφτεί την Κνεσέτ! Την Βουλή τού Ισραήλ! Όπου και θα βγάλει «συμμαχικό» λόγο. Λέξη για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. Τα όσα γράφω για την περίοδο του Σαντάτ δεν τα έχω ζήσει Τα έχω μάθει από πηγές τουλάχιστον σοβαρές. Ακούστε τώρα και το τέλος της ιστορίας το οποίο και το έχω ζήσει!

Ο Σαντάτ γιορτάζει την επέτειο της «Νίκης» του στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Έχω ανοίξει την τηλεόραση. Πολλά είναι τα κανάλια που μεταδίδουν την Στρατιωτική παρέλαση. Ξαφνικά ένας αξιωματικός σταματάτε μπροστά στο θεωρείο και με μερικές ριπές σκότωσε τον Σαντάτ και μερικούς Δυτικούς πρέσβεις καλεσμένους του…

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.