Πρόκληση Τουρκίας κατά Σακελλαροπούλου: Την «εγκαλεί» για όσα είπε για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπαίνει ξανά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αιτία, αυτή τη φορά, οι δηλώσεις της για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πριν από μερικές μέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Και τα όσα είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων ενόχλησαν την Τουρκία, με αποτέλεσμα την επίθεση από το τουρκικό ΥΠΕΞ!

Γιατί… «θύμωσε» η Τουρκία; Μόνο και μόνο γιατί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, που είναι για την Άγκυρα «κόκκινο» πανί, μιας και δεν αποδέχεται τίποτα.

Η αναφορά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου περί «μεθοδευμένης και συστηματικής γενοκτονίας» ήταν εκείνο που, όπως φαίνεται, εξόργισε του τουρκικό ΥΠΕΞ που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αβάσιμες δηλώσεις», που «είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες» της. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι επιχείρησε να εισβάλει την Ανατολία, ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βαρβαρότητες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου. Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Η αναφορά της ΠτΔ στη Γενοκτονία των Ποντίων
«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. «Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης…

(…) Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.