Στις αγορές για 4 δισ. ευρώ οι τράπεζες το 2022

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη σκυτάλη εξόδου στις αγορές αναμένεται να πάρουν μετά το Δημόσιο οι τράπεζες, δρομολογώντας εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Την αρχή αναμένεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα, για την οποία πιθανολογείται η άντληση κεφαλαίων Tier II πιθανότατα έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο των MREL, και ο κύριος όγκος των εκδόσεων τοποθετείται μετά τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021. Στην περίπτωση της Εθνικής, η άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας Tier II εμφανίζει ενδιαφέρον στον βαθμό που η τράπεζα έχει να πραγματοποιήσει παρόμοια έκδοση από τον Ιούλιο του 2019. Ο τίτλος είχε εκδοθεί με επιτόκιο 8,25% και σήμερα η απόδοσή του έχει υποχωρήσει στο 3,67%, χαρακτηριστικό της σημαντικής αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει το κόστος άντλησης κεφαλαίων τα δύο τελευταία χρόνια, ακολουθώντας και τη μείωση του κόστους άντλησης χρήματος και από το ελληνικό Δημόσιο.

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα με άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας Tier II.

Με δεδομένη την ανοδική τάση των αποδόσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της ανόδου του πληθωρισμού –αλλά και το άτυπο μορατόριουμ για εκδόσεις, που τίθεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων–, ζητούμενο για όλες τις τράπεζες είναι το κατάλληλο timing, ενώ βασικός παράγοντας που θα κρίνει την τιμολόγηση είναι και το είδος των ομολόγων που κάθε τράπεζα καλείται να εκδώσει. Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ΑΤ1 και Tier II τίτλους, δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας των senior preferred. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του αντίστοιχου «πράσινου» τίτλου που εξέδωσε η τράπεζα τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 4,40%, έναντι 3,875% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης.

Η Alpha Bank προσανατολίζεται κυρίως σε senior preferred εκδόσεις και ΑΤ1 ομολόγων έως και 800 εκατ. ευρώ, και στη λογική της αποφυγής «συνωστισμού» η τράπεζα προχώρησε λίγο πριν από τα τέλη του χρόνου στην έκδοση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης senior preferred τίτλου ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3%, ενώ η απόδοση του senior τίτλου που η τράπεζα είχε εκδώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιτόκιο 2,5% διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 3,45%.

Υψηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στο 3,15% τιμολογούνται οι senior τίτλοι που εξέδωσε η Eurobank τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021, με επιτόκιο 2,125% και 2,175% αντίστοιχα. Οπως έχει προαναγγείλει η τράπεζα, για το τρέχον έτος προτεραιότητα έχει η αντικατάσταση του Tier II ομολόγου –με έτος ανάκλησης το 2023– που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4%, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει έκδοση ΑΤ1 τίτλων έως και 800 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.