Πάτρα – Κορωνοϊός: Παρέμβαση Πλεύρη για τους 10 νεκρούς σε γηροκομείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το ενδιαφέρον του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη προκάλεσε η αποκάλυψη του θανάτου δέκα τροφίμων από κορονοϊό, σε ευγηρείο της Πάτρας, σε διάστημα ενός μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 17 Νοεμβρίου δύο τρόφιμοι που είχαν νοσήσει άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο γηροκομείο, ενώ άλλοι οκτώ που είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο έχοντας κολλήσει κορονοϊό, κατέληξαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά 29 κρούσματα (τρόφιμοι και εργαζόμενοι) έχουν καταγραφεί στο γηροκομείο από εκείνη την περίοδο. Για το θέμα ερωτήθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή, είχε ζητήσει την αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και τη διενέργεια ελέγχων, κάτι που γινόταν σε τακτική βάση από την Διεύθυνση Υγείας και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Μπονάνος χαρακτήρισε την περίπτωση ως «υγειονομικό ατύχημα», καθώς το πρωτόκολλο εφαρμοζόταν κατά γράμμα. Κι αυτό γιατί επτά από τους γέροντες που κόλλησαν και πέθαναν, ήταν ανεμβολίαστοι, είτε με δική τους απόφαση είτε των οικείων τους. Κατά πληροφορίες δύο από τους τρόφιμους που πέθαναν ήταν διπλά εμβολιασμένοι και ένας είχε προλάβει να κάνει και την τρίτη δόση.

Πάντως, ο κ. Μπονάνος τόνισε με νέες δηλώσεις του ότι οι θανόντες ήταν άτομα με πολλά υποκείμενα νοσήματα και εξαιρετικά ευαίσθητοι σε μια τόσο σοβαρή νόσηση. Ο ίδιος είχε δώσει εντολή να διενεργούνται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στην τήρηση του πρωτοκόλου και δεν είχε εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο.

Μάλιστα, μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, κανένας νέος τρόφιμος που δεν είχε κάνει το εμβόλιο, δεν γινόταν δεκτός στο ίδρυμα, ενώ και όσοι παραμένουν σήμερα χωρίς εμβόλιο, θα αναγκαστούν να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι καταγγελίες συγγενών

Ο γιος ηλικιωμένης που κατέληξε πριν από λίγες ημέρες ξεσπά μιλώντας στο Mega και καταγγέλλει, ότι υπήρχαν και αρνητές ανάμεσα στους εργαζόμενους. «Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι εμβολιασμένοι. Όλοι όμως δεν ήταν. Ήταν κάποιοι αρνητές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνονται αυτοί», ανέφερε ο γιος μίας ηλικιωμένης.

Τις τελευταιες ημέρες όπως λέει η ενημέρωση από το γηροκομείο στους συγγενείς ήταν ελλιπής. «Δεν είχαμε νέα της. Δεν ήταν εμβολιασμένη όχι δυστυχώς, δεν σήκωναν το τηλέφωνο», καταγγέλλουν.

Τι λέει ο ιδιοκτήτης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, έπειτα από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του ιδρύματος, όσον αφορά στους ανεμβολίαστους τρόφιμους του γηροκομείου, η διεύθυνση υποστηρίζει ότι αυτό είχε γίνει είτε έπειτα από αποφάσεις γιατρών, λόγω προβλημάτων που ίσως είχαν οι ηλικιωμένοι, είτε επειδή οι συγγενείς τους δεν συμφωνούσαν. Για τους εργαζόμενους, από τους οποίους περίπου το 1/3 ήταν ανεμβολίαστοι, ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι είναι σε αναστολή.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.