Καλάβρυτα: Κορύφωση σήμερα των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση των 78 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Κατά το πάνδημο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, στις 10 το πρωί, θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία απ’ τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις σήμερα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Θ’ ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, μετάβαση, με πομπή, απ’ τον Καθεδρικό Ναό στον Τόπο Εκτελέσεως, μέσω του Μουσείου Δημοτικού Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο εκτελεσθέντων.

Σήμερα, απ’ την ανατολή έως τη δύση, οι σημαίες στα Καλάβρυτα θα είναι μεσίστιες στη μνήμη των 500 και πλέον Καλαβρυτινών εκτελεσθέντων αλλά και εκατοντάδων άλλων θυμάτων από τα χωριά της ευρύτερης πρώην επαρχίας των Καλαβρύτων.

H OMΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου φέτος στα Καλάβρυτα αποτελεί μια πράξη ιδιαίτερου ιστορικού αλλά και πολιτικού συμβολισμού. Ο κ. Παυλόπουλος είναι μεταξύ των ανώτατων Πολιτειακών αρχόντων της χώρας ο οποίος ως εν ενεργεία στο Προεδρικό Μέγαρο, επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα και τίμησε την επέτειο το 2018. Μιλώντας στις 13/12/20218 κατά το επίσημο γεύμα της Δημοτικής αρχής, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις σε σχέση με τις Γερμανικές Επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις των θυμάτων των Ναζί στη χώρα, εκκρεμότητα η οποία σκιάζει κάθε απόπειρα αναβίωσης της Ελληνο-Γερμανικής φιλίας στα Καλάβρυτα. «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», είχε πει τότε, συμπληρώνοντας: «Οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί και αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».

Η χώρα μας εδώ και μια διετία έχει επιδώσει ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων. Διατηρώντας το δικαίωμα προσφυγής στη Χάγη αν αυτές δεν καταλήξουν.

«Οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων: Μου επιβάλλουν το αυτονόητο, κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, εθνικό χρέος, να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των σεπτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος…» είχε πει επίσης τότε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακόμη και σήμερα, μετά την έκδοση του σχετικού πορίσματος της Βουλής αλλά και τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), με καθυστέρηση πάντως δύο ετών, λίγο πριν από την αποχώρηση από την εξουσία, το θέμα των Επανορθώσεων δεν υπάρχει στην ατζέντα επίσημα, μεταξύ των δύο χωρών.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, «Πρασίνων» και Αριστεράς στη Γερμανία, καλλιεργεί προσδοκίες στους Καλαβρυτινούς γι’ αυτό και η διεκδίκηση στην ατζέντα, με προσωπική επιλογή του Δημάρχου κ. Παπαδόπουλου που απεύθυνε κάλεσμα στον κ. Παυλόπουλο, ως φανατικού υποστηρικτή της προσπάθειας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Αύριο Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στο σχολικό συγκρότημα «Ευσέβιος Κηπουργός» θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση που ενέταξε φέτος ο Δήμος στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης στη Σφαγή των Καλαβρύτων με θέμα «Η Μόρφου του χθες και του σήμερα». Η εκδήλωση διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου ο οποίος έχει αδελφοποιηθεί με τα Καλάβρυτα και ξεκινά στις 9 το πρωί.

Στις 10 π.μ. αύριο θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας για τους εκτελεσθέντες μοναχούς την 14η Δεκεμβρίου 1943.

Τελευταία εκδήλωση στα πλαίσια του φετινού προγράμματος, αύριο Τρίτη με την τέλεση του μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Κλειτορία, για τους ήρωες της πόλης. Θ’ ακολουθήσει εκδήλωση απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας, με τη συνδρομή των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.