Δυτική Αχαΐα: «Τέτοιες πλημμύρες είχαμε να δούμε 35 χρόνια»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αχαΐα έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας με τις έντονες βροχοπτώσεις. Τεράστιες ποσότητες νερού έχουν βυθίσει στα σπίτια και επιχειρήσεις στα χωριό Μετόχι και Λάπα ενώ στα λασπόνερα έχουν χαθεί  καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, υποδομές αλλά και πολλά θερμοκήπια.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Είμαι 52 ετών και τέτοια κατάσταση είχα να ζήσω πριν από 35 χρόνια όταν ακόμα ήμουν έφηβος. Είναι φοβερή η κατάσταση. Είχαμε πλημμυρίσει και στις 26 Νοεμβρίου και πριν καλά – καλά καθαρίσουμε τα σπίτια μας από τα λασπόνερα βουλιάξαμε και πάλι. Το κακό είναι μεγάλο», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Λαγός που είναι κάτοικος Μετοχίου.

«Xαριστική βολή»
Οπως είπε αρκετά σπίτια έχουν βουλιάξει μέσα στα νερά, αποθήκες και ένα σούπερ μάρκετ. «Η κατάταση είναι τραγική. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε άλλα νερά. Ο κόσμος εδώ είναι σε δεινή θέση. Μία ο κορονοϊός, προν 20 ημέρες η πρώτη καταστροφή και τώρα αυτό σήμερα είναι η χαριστική βολή. Εχει γεμίσει νερό όλο το δάσος της Στροφυλιάς και το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει προς τη θάλασσα».

«Να ανοίξουν άμεσα δίοδοι στη θάλασσα»

Ο Ρήγας Θανασάς που είναι τοπικός σύμβουλος στον τοπικό δήμο δυτικής Αχαϊας συμφωνεί πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών. «Επεσε πολύ νερό και το έδαφος ήταν κορεσμένο από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις. Ολα τα νερά έχουν καταλήξει στη λιμνοθάλασσα Προκοπίου στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς αλλά και στη λίμνη Λαμία. Πρέπει άμεσα να ανοίξουν δίοδοι προς τη θάλασσα να εκτονωθεί το νερό. Τώρα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, η μπούκα στην Καλογριά αλλά δεν είναι αρκετή για να φύγουν τόσοι τόνοι νερού. Οταν έχουν πέσει 85 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα υπολογίστε για τι νερό μιλάμε σε μία τεράστια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων που φτάνουν μέχρι το αεροδρόμιο στον Άραξο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γίνεται μεγαλύτερο με αυτές τις θεομηνίες».

πηγή ethnos.gr

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.