Υποχρεωτικό το εμβόλιο και στους 50άρηδες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έτοιμη να κάνει και τα επόμενα βήματα για να θωρακιστεί ο ελληνικός πληθυσμός από τη συνεχιζόμενη θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού, που έγινε ακόμη πιο μεταδοτικός με τη νέα παραλλαγή «Ομικρον», εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αύξηση των εμβολιασμών με όλες τις δόσεις, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες μετά την ικανοποιητική ανταπόκριση που φαίνεται να βρίσκει το μέτρο στους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών και των οποίων η υγεία και η ζωή κινδυνεύουν περισσότερο, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό αριθμό θυμάτων κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με στόχο, όπως λένε συνεργάτες του, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μπορέσει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να κάνει όσο γίνεται πιο ασφαλή Χριστούγεννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε γρήγορα προς την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας, συμβάλλοντας θετικά στη συζήτηση που είχε μόλις ανοίξει πανευρωπαϊκά και η οποία φούντωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Σε πείσμα των αντιρρήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαφώνησε με την πρόβλεψη να συνοδεύεται η υποχρεωτικότητα από συνέπειες για όσους επιμένουν αρνητικά, δηλαδή από την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, η κυβερνητική αποφασιστικότητα έφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετραήμερο από την ανακοίνωση ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους σε εμβολιαστικό κέντρο, πάνω από 50.000 Ελληνες άνω των 60 ετών, που αντιστοιχούν στο 10% της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας, έσπευσαν να το κάνουν.

Σημαντική αύξηση υπήρχε και στα ραντεβού της τρίτης δόσης που επίσης θεωρείται σημαντική για την επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας που θα αποκλιμακώσει την πίεση στο ΕΣΥ, η οποία προέρχεται κατά βάση από όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Πρωτοπορούν τα «παιδιά της Κατοχής»

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα του εμβολιαστικού προγράμματος, την -αποκαλούμενη και «αναμνηστική»- τρίτη δόση έχει κάνει ήδη το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Στο μεταξύ, η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, δηλαδή οι συμπατριώτες μας που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του Β’՚ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, φαίνεται να είναι εκείνη που πρωτοπορεί στη χώρα μας. Την περασμένη Παρασκευή έγινε, κατά πληροφορίες, η πρώτη ηλικιακή ομάδα η οποία, με τα τελευταία ραντεβού που κλείστηκαν, έσπασε το φράγμα των κατά 90% εμβολιασμένων Ελλήνων.

Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή στους άνω των 18 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση έχει ξεπεράσει το 77%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι κυμαίνονται λίγο πάνω από το 73%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας υπολείπεται αρκετά από τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, γεγονός που ίσως ερμηνεύει και την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα.

«Κακά τα ψέματα, αν είχαν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα είχε αποφευχθεί το 90% των θανάτων που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τα στοιχεία που δείχνουν ότι στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, 9 στους 10 απ’ όσους χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

Η σειρά των πενηντάρηδων

Με την έλευση του νέου νέου έτους, πάντως, είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί ο κύκλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού ώστε να περιλάβει και τις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκουν πιο αποτελεσματικό τον οριζόντιο χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας με βάση το ηλικιακό κριτήριο, συγκριτικά με τις προτάσεις που αορίστως διατυπώνονται από την αντιπολίτευση για τους ενστόλους, τους εκπαιδευτικούς, τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται ή τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Περιγράφοντας το πνεύμα της απόφασής του για την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε -όχι τυχαία- τον επιθετικό προσδιορισμό «αναγκαίος», «γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο “υποχρεωτικός”», όπως εξήγησε αναλυτικά από το βήμα της Βουλής. «Οχι μόνο γιατί αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων στην πανδημία, αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί αυτοί να προκαλέσουν στους γύρω τους», συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία που διέπει το κυβερνητικό σχήμα απέναντι στο μέτρο.

Η κεντρική στόχευση, άλλωστε, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι να μειώσει ορατά τον κίνδυνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, δηλαδή για όλους εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Πρόκειται για την ίδια ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται αφενός σε άμεση διακινδύνευση και αφετέρου χρήζει εντατικής νοσηλείας στα νοσοκομεία, δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στον αντίποδα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει πολλούς ενδιάμεσους κρίκους από την αλυσίδα νόσησης, αφού αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τη ραγδαία επιδείνωση της νόσου, ανακουφίζοντας παράλληλα τις δομές υγείας.

Η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας που ανακινείται τις τελευταίες μέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπηρετεί, κατά πληροφορίες, την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή τον περιορισμό σε ανθρώπινες απώλειες, προλαμβάνοντας επιπλέον μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, καλά πληροφορημένη πηγή θέλει την υποχρεωτικότητα να τρέχει γρήγορα, δηλαδή με την έλευση του νέου έτους, με ομάδα-στόχο τους πολίτες ηλικίας 50-60 ετών και υπό την αίρεση ότι ο αριθμός των ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φέρονται -εκτός απροόπτου- να εντείνουν κι άλλο τους γενικούς περιορισμούς εν όψει των εορτών, επενδύοντας στην ανταπόκριση της κοινωνίας στο μέτρο της καθολικής ιχνηλάτησης του ιού, με τη διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ. «Ο,τι μέτρα πήραμε, πήραμε», σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, σε μια κίνηση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με το κλίμα των ημερών, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ανοχή στην όποια εορταστική χαλάρωση.

πηγη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.