Πώς θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 και πότε θα πληρώνουν 50 ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίζουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ σε όσους συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί. Η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις για νέα μέτρα, με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα πρόστιμα αλλά και για το πως θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Μάλιστα η ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα το μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ.

ιδικότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μοιράζεται ουσιαστικά ανά 15 ημέρες. Παρότι θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση πριν ο μήνας φθάσει 15, θα πληρώνει μόνο 50 ευρώ και όχι 100.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τα νέα μέτρα

Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους άνω των 60 ετών έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, αφού πολλοί κρίνουν ότι η κυβέρνηση έσφαλε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ωστόσο το μέτρο φαίνεται ότι είχε αποτελεσματικότητα καθώς τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός των ραντεβού για την 1η δόση εμβολιασμού από πολίτες 60 ετών και άνω, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα ενώ με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600.

Χθες ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε μετά τις ανακοινώσεις, αφού έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Πώς θα εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι

Για την επιβολή του διοικητικού προστίμου θα διαβιβάζονται τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, από την ΗΔΙΚΑ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαβιβάζει τα στοιχεία του στην ΑΑΔΕ ώστε τα πρόστιμα να καταλογιστούν μέσω της εφορίας στους πολίτες που είναι άνω των 60 και δεν εμβολιάσθηκαν.

Να σημειωθεί ότι εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή  τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και  31.12.1961

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.