Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: «Να τροποποιηθούν οι όροι της νομοθεσίας του υπουργείου Παιδείας»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα παράπονά τους και την αναγκαιότητα για άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι διαμηνύουν πως αντί να διευκολύνει το διδακτικό τους έργο, στην πραγματικότητα το δυσχεραίνει και παράλληλα «συμπιέζει» το εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, κατέθεσαν πως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε φέτος σε 11.700 διορισμούς ύστερα από 12 χρόνια. Ωστόσο, ο «εφιάλτης» των εκαπιδευτικών ξεκινά από τον όρο να παραμείνουν στον τόπο διορισμού τους -συνήθως σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές- για τουλάχιστον δύο συναπτά έτη, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση του αναφέρουν:

Τον περασμένο Αύγουστο, δώδεκα χρόνια από τους τελευταίους διορισμούς, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην υλοποίηση 11.700 διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως μήνες πριν είχε εξαγγείλει. Η υπόσχεση και υλοποίηση των νέων διορισμών έδωσαν μια ανάσα ελπίδας σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που οι περισσότεροι/περισσότερες για δώδεκα και πλέον έτη υπηρετούσαμε ως αναπληρωτές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, επωμιζόμενοι όλες τις αντίξοες συνθήκες, οικονομικές και συναισθηματικές (ενοίκια, έξοδα επιβίωσης, αναγκαστική μετανάστευση και απομάκρυνση από τις οικογένειές μας). Με απόλυτη επίγνωση του λειτουργήματος που επιτελούμε αλλά και της δικαίωσης που κάποτε αργά ή γρήγορα θα ερχόταν (λόγω της πολυετούς προϋπηρεσίας και των επιτυχιών μας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ), υπομείναμε τις δυσκολίες, υπερβαίνοντας πολλάκις τα όριά μας και προσβλέποντας στη δικαίωση των κόπων και των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε. Κάπως έτσι ξεπεράσαμε τα 40 έτη με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις είτε προς τα παιδιά μας, είτε προς τους υπερήλικες γονείς μας.

Η ώρα του πολυπόθητου διορισμού έφτασε και έτσι ανακοινώθηκαν σε ΦΕΚ τα ονόματα όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς όμως δεν δόθηκαν όλα τα οργανικά κενά, και αυτά που δόθηκαν, ήταν μακριά από τον τόπο συμφερόντων μας και τα περισσότερα σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές και έτσι το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη και μάλιστα διετή, αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο «Όλοι οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παραμείνουν στον τόπο διορισμού τους ως δόκιμοι για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα έτη», χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης. Το συγκεκριμένο εδάφιο της εγκυκλίου θα μπορούσε (και μπορεί) να τροποποιηθεί, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν με την άρση του τότε όρου της τριετίας. Πριν λίγα χρόνια, πρέπει να αναφέρουμε, ότι η υπηρέτηση της οργανικής θέσης ήταν ένα (1) έτος! Άλλωστε οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλα τα προηγούμενα έτη είχαν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές στο Υπουργείο Παιδείας οπότε δεν θα έπρεπε να θεωρούνται σε καμία περίπτωση «δόκιμοι». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλες οι βελτιωτικές αλλαγές είναι θέμα καλής θέλησης, ενσυναίσθησης και ευαισθησίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής.

Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν κι αυτή που όλοι λιγότερο ή περισσότερο βιώνουμε, κρίνεται απαραίτητη κι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας που, αντί να μας δικαιώνει, μας εξουθενώνει εξαναγκάζοντάς μας σε διετή απομάκρυνση από τις οικογένειές μας, σε συναισθηματική φόρτιση και οικονομική εξαθλίωση, στερώντας μας τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης 2.400 και πλέον νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, με αγωνία, αλλά και με την ακράδαντη πεποίθηση ότι το δίκαιο τελικά θα επικρατήσει και θα πρυτανεύσει η λογική για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, ζητούμε άμεσα να καταργηθεί η διετής υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής θέσης, η οποία όχι μόνο δε διευκολύνει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το «συμπιέζει» και το συρρικνώνει. Ζητάμε να μειωθεί ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης από δύο (2) χρόνια σε έναν (1), δλδ. να έχουμε δικαίωμα απόσπασης/μετάθεσης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Εν όψει μάλιστα των επερχομένων διορισμών που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της εν λόγω νομοθεσίας για τη διεύρυνση και βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλα τα σωματεία, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΚΠΕ, σωματεία εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΣΥΚΠΕ), επιστημονικούς συλλόγους, βουλευτές όλων των κομμάτων για την συμπαράσταση και υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται με τη συμβολή και υποστήριξή σας. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!!!

https://www.protothema.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.