Κορονοϊός: Σύσταση για δύο τεστ σε εμβολιασμένους μετά από επαφή με κρούσμα – Οι οδηγίες μετά τα νέα μέτρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 23.12.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Την ενημέρωση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά εκτάκτως σήμερα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θοδωρής Ζαούτης, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 6.667 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 2.625 από αυτά και την Θεσσαλονίκη 903.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για αυξημένα κρούσματα και εφιστώντας την προσοχή για τις ημέρες των εορτών. «Βγαίνουμε, βλέπουμε φίλους, περνάμε καλά, αλλά παράλληλα προσέχουμε», είπε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για αυξητική τάση τις τελευταίες τρεις ημέρες λέγοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε. «Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο» είπε, σημειώνοντας πως στις συγκεκριμένες περιοχές έχει εντοπιστεί και η μετάλλαξη Όμικρον.

Τα νέα μέτρα

Ακολούθως αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και έκανε δεκτά η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας και κάποια «αυτονόητα» όπως είπε μέτρα:

  • Να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό.
  • Όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό -πέρα από τα υποχρεωτικά τεστ- να περιορίσουν τις στενές επαφές τους με τους ευάλωτους.
  • Να παραμένουμε στο σπίτι αν εμφανίσουμε συμπτώματα.

«Ακούμε τελευταία συνεχώς για εμβολιασμένους που εκτέθηκαν στον ιό. Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», είπε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία για εμβόλια και αναμνηστική δόση

Ακολούθως μίλησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του εμβολιασμού:

  • 16.900.000 εμβολιασμοί σύνολο
  • Έγιναν ήδη 3.150.000 εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση
  • 1.200.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για την αναμνηστική δόση
  • Πάνω από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης κλείστηκαν μόνο το τελευταίο δεκαήμερο
  • Συνολικά πάνω από 70% των δικαιούχων έκαναν ήδη ή έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική δόση.

33 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Τέλος, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Ζαούτης, ο οποίος εστίασε στην μετάλλαξη Όμικρον. «Η πρώτη ερώτηση, για την μεταδοτικότητά της, φαίνεται να έχει απαντηθεί, αφού είναι μεγαλύτερη από την μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα. Τα 18 βρίσκονται στην Κρήτη. Πέρα από τα επιβεβαιωμένα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τις τρεις ημέρες» τόνισε συγκεκριμένα.

Διευκρινίσεις για την διπλή μάσκα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ενημέρωσης, η Μίνα Γκάγκα έκανε μια διευκρίνιση αναφορικά με το νέο μέτρο για διπλή μάσκα ή τύπου KN-95 για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Πιο συγκεκριμένα είπε πως οι χειρουργικές δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο, συνεπώς δεν έχει νόημα να βάλει κανείς δύο χειρουργικές. Αντιθέτως θα πρέπει η μία από τις δύο να εφαρμόζει καλύτερα.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.