Θα βάλουμε …βαθιά το χέρι στην τσέπη για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – «Κύμα» ακρίβειας στα τρόφιμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται στα τρόφιμα εδώ και πάνω από δύο μήνες, δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει τις μέρες των Χριστουγέννων, με όλα τα απαραίτητα αγαθά για το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι να είναι πάνω στις τιμές τους.

Η αύξηση αυτή κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και αυτό παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών κλάδων, όπως τα κρεοπωλεία, τα αρτοποιία και τα ζαχαροπλαστεία για να συγκρατήσουν τις τιμές τους.

Στα κρέατα η διαφορά των περσινών Χριστουγέννων, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι αισθητή στο αρνί. Το αρνί έχει μια αύξηση της τάξεως του 24%  με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ των 10 και των 12 ευρώ.

Η παραδοσιακή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι γαλοπούλα έχει μία αύξηση φέτος της τάξεως του 13% ,με την τιμή της να έχει φτάσει στα 8 με 9, 5 ευρώ το κιλό. Αυξημένη είναι και η τιμή του μοσχαριού κατά 10% με 12% , ενώ αντίθετα η τιμή του χοιρινού κρέατος είναι στο ίδιο επίπεδο σχεδόν με την περασμένη χρονιά.

Η αύξηση των τιμών όμως δεν χαρακτηρίζει μόνο τα κρέατα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για το εορταστικό του τραπέζι. Έχει να κάνει και με τα γλυκίσματα, τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που υπάρχουν αυτές τις μέρες σε κάθε σπίτι.

Η αύξηση των γλυκισμάτων έχει ως αιτία της, πέρα από το κόστος μεταφοράς, την άνοδο των τιμών της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και την ανιούσα που έχουν πάρει όλες σχεδόν οι πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το αλεύρι, η ζάχαρη και το γάλα, προϊόντα που έχουν μια αύξηση πάνω από 30% και 40%.

Έτσι, τα μελομακάρονα τα βρίσκουμε σε μία τιμή που είναι πάνω από το 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη της περασμένης χρονιάς, ενώ ακόμα πιο πάνω κινούνται οι κουραμπιέδες με μια άνοδο της τάξεως του 8%.

Οι δίπλες, ένα ακόμα παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων, έχει μια μικρότερη άνοδο της τάξεως του 3% με 4% (είναι όμως κλασικά ακριβότεροι από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα), ενώ πιο αυξημένες θα δούμε φέτος και τις βασιλόπιτες για την Πρωτοχρονιά, κατά περίπου 6%.

Σε γενικές γραμμές το φετινό εορταστικό τραπέζι θα είμαι πιο “τσιμπημένο” σε σχέση με το περσινό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τις γιορτές να υψώνεται και να μεγαλώνει, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για ένα νοικοκυριό.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.