Προϋπολογισμός – Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ και οι επτά στόχοι για το 2022

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καταλογίζοντας ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα ότι επέλεξε το δρόμο της «ακρότητας, του ανεύθυνου λαϊκισμού και της πόλωσης» σε περιόδους που η χώρα «χρειάζεται εθνική ομοψυχία», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε 7 στόχους και 8 προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία και την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Γι’ αυτό, όπως είπε, υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι: Η αύξηση της κρατικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.

Ειδικότερα, ανέφερε τους 7 στόχους για το 2022 που είναι:

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το 2021, που ήδη, επιτυγχάνεται.
Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από το 2021 που ήδη, επιτυγχάνεται.
Η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, από το 2021 καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της φτώχειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.
Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022, όπου ήδη συστημικές τράπεζες θα το επιτύχουν αυτό, από εφέτος.
Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023, μέσα από την ισχυρή και διατηρήσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.
Η επίτευξη αυτών των στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών, κρίνεται απολύτως ρεαλιστική.

Έθεσε 8 προτεραιότητες που είναι: Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν, ήδη στον προϋπολογισμό, μέτρα στήριξης και το 2022, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Και ανακοίνωσε 5 πρόσθετες παρεμβάσεις:

1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά
Δεύτερη προτεραιότητα, ανάφερε ο κ. Σταίκούρας είναι η στοχευμένη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα. Γι αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Υλοποιούμε μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη. Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, εφαρμόζουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

– Αυξάνουμε την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.

– Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

– Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

– Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.

– Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.

– Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.

– Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος, μόνο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Προφανώς, με τα σημερινά δεδομένα, δεν φτάνουν, αφού καλύπτουν μέρος, πλέον, του διογκούμενου προβλήματος. Γι’ αυτό και θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις!

Τρίτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία. Ενδεικτικά:

– Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

– Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.

– Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα για ΑμΕΑ, και να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων.

– Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιποί προνοιακοί φορείς.

– Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

– Διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειών για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Τέταρτη προτεραιότητα, που έθεσε ο κ. Σταίκούρας είναι η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές. Με πρωτοβουλίες, όπως είναι:

– η τακτική και συντεταγμένη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,

– η διαχείριση υποχρεώσεων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους,

– η πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,

– η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πέμπτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και έκτη, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι:

– Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

– Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

– Τα κίνητρα για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων.

– Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

– Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό.

– Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων.

– Η συνέχιση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικότερα, δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες και των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού.

Ως έβδομη προτεραιότητα, έθεσε την ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων, όπως αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση του επενδυτικού κενού.

Και ως όγδοη προτεραιότητα, την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, που πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου και εξασφαλίζοντας επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν την οικονομική μεγέθυνση, με έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

 

 

 

 

cnn.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.