Ενεργειακή κρίση: Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, Δευτέρα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, θα ενισχύσουν σήμερα τη ζήτηση.

Ένας συνδυασμός ψυχρότερου καιρού, χαμηλών ανέμων, διακοπών σε πυρηνικά εργοστάσια και βέβαια του συνεχιζόμενου ράλι στο φυσικό αέριο, οδήγησε τις ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία να εκτινάσσονται σε ρεκόρ, ενώ στη Γαλλία να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από μια σπάνια κορύφωση το 2009.

Με σημείο αναφοράς το φυσικό αέριο οι τιμές είναι επτά φορές υψηλότερες από ό,τι στην αρχή του έτους λόγω των χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία, την ώρα που οι έμποροι προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες τιμές τους ερχόμενους και πιο κρύους χειμερινούς μήνες.

«Το καιρικό σκηνικό στην Ευρώπη κυριαρχείται από μια ανασταλτική υψηλή πίεση που θα μπορούσε να επιμείνει», σύμφωνα με σημείωμα του Marex την Παρασκευή. Αυτό το σύστημα υψηλής πίεσης θα φέρει χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν και τις επόμενες ημέρες έπεσε στους -3,8 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία επίσης τη Δευτέρα η αιολική παραγωγή ήταν κάτω από τα 5.000 MW, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 47.130 MW που σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το μοντέλο του Bloomberg. Τα χαμηλά επίπεδα ανέμου που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να αυξήσουν την εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Παράλληλα, η Electricite de France SA διέκοψε τον αντιδραστήρα Chooz-1 το μεσημέρι της Κυριακής έως τις 23 Ιανουαρίου, ως μέρος των εκτεταμένων διακοπών τεσσάρων από τους μεγαλύτερους αντιδραστήρες της Γαλλίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους, που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαθεσιμότητά τους κατά τους πιο κρίσιμους μήνες του έτους. Οι εκτεταμένες διακοπές των μονάδων Paluel-1 και Gravelines-4 θα αφήσουν τη χώρα χωρίς 14 από τους 56 αντιδραστήρες της από σήμερα.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη Δευτέρα στη Γαλλία αυξήθηκαν στα 382,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη δημοπρασία Epex Spot που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ στη Γερμανία έφτασαν στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ, στα 331,37 ευρώ. Η ισπανική ημερήσια δημοπρασία διαμορφώθηκε σε ρεκόρ 339,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο OMIE-exchange.

Ενδεικτικό για το τι έρχεται, είναι ότι οι τιμές στη Γαλλία για τον Ιανουάριο έκλεισαν στα 590 ευρώ και το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο στα 648,13 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι στοιχηματίζουν πως οι ημερήσιες τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.