Κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού των Δήμων από τη συμμετοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα και τη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης σημειώνουν ως προαπαιτούμενα οι Δήμαρχοι των 19 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας ενώ προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο συναντήσεων διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που διεξήχθησαν στις 19-20 Νοεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, διαπίστωσαν τις πολύ μειωμένες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές κατά την προσεχή περίοδο σε έργα και δράσεις για τους Δήμους στη Δυτική Ελλάδα από το ΕΣΠΑ.

Τα Τομεακά Προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινούν την επόμενη χρονιά αλλά με ελάχιστα εξασφαλισμένα έργα. Η τραγική κατάσταση που παρατηρείται στους νομούς Ηλείας- Αιτωλοακαρνανίας- Αχαΐας όσον αφορά όλους τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες (χαμηλό εισόδημα, ανεργία, ελλιπής πρόσβαση σε υπηρεσίες) δεν ελήφθησαν υπόψη στο σχεδιασμό έγκαιρων, στοχευμένων και εντοπισμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Παραμένουμε για μια ακόμα φορά με την έναρξη της περιόδου σε επίπεδο «καλών προθέσεων», τίτλων και διακηρύξεων από την κεντρική εξουσία χωρίς κοστολόγηση και χωρίς τις αναγκαίες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις.

Η αυτοδιοίκηση:

Έχει υποστεί εμπαιγμό από την «εικονική διαβούλευση» με προτάσεις κεντρικά προαποφασισμένες χωρίς εδαφική εφαρμογή και γεωγραφική εστίαση.

Υποφέρει από την τρομακτική υποχρηματοδότηση με τους κεντρικούς πόρους (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) μειωμένους κατά 60 και 90 τοις εκατό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, χωρίς διόρθωση, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δε διαθέτει τεχνικά στελέχη και χρηματοδοτική στήριξη για την ωρίμανση έργων και μελετών από τους ίδιους τους ΟΤΑ, γεγονός που αποκλείει πλήρως τους λιγότερο ευνοημένους Δήμους από τη συμμετοχή στα Προγράμματα.

Είναι δεδομένο ότι με τη σημερινή κατάσταση οι Δήμοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Κανένα από τα συνεχώς εξαγγελλόμενα προγράμματα ενίσχυσης της τεχνικής και διαχειριστικής επάρκειας της αυτοδιοίκησης δεν έχει λειτουργήσει, ενώ κρίσιμα μέτρα και πόροι που προέβλεπαν ο “Καποδίστριας” και ο “Καλλικράτης” έμειναν στα χαρτιά. Κατά συνέπεια μόνον οι μεγάλοι και ήδη ευνοημένοι Δήμοι μπορούν να προσβλέπουν σε αποτελέσματα από το ΕΣΠΑ και τα επενδυτικά ταμεία.

Τι αποφασίστηκε στην Αρχαία Ολυμπία

Σε ένα πυκνό πρόγραμμα διαβουλεύσεων στην Αρχαία Ολυμπία συνεκλήθησαν κατά σειρά η Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με την παρουσία των Δημάρχων την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και Τεχνική Ημερίδα για την παρουσίαση των Προγραμμάτων της νέας χρηματοδοτικής περιόδου από την ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ και την ΠΕΔΔΕ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Οι Δήμαρχοι διαπίστωσαν τον εμπαιγμό όσον αφορά τη δίκαιη συμμετοχή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα καταλήγοντας στο παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα.

«Οι 19 Δήμοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της έλλειψης και ανισοκατανομής των τακτικών πόρων, της υποβάθμισης της θεσμικής μας θέσης, της εξαίρεσης μας από τους σχεδιασμούς για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και της τραγικής έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις κρίσιμες θέσεις των οργανισμών των Δήμων.

Η διαρκής και συνεχιζόμενη υποτίμηση και υποβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης την τελευταία 10ετία, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και του συγκεντρωτισμού στην κεντρική εξουσία, αποτελεί μείζονα ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη και υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας, των Δήμων και των πολιτών για βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου στα επίπεδα των προηγμένων περιφερειών.

Οι χρόνιες παθογένειες της κεντρικής εξουσίας, οι λανθασμένες επιλογές και η διαστρέβλωση των χωρικών πολιτικών και της Συνοχής υπέρ του κέντρου, η ανεπάρκεια στη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων που εξόφθαλμα πλέον υποστηρίζουν ανισομερώς μόνο τις πλούσιες κεντρικές περιοχές και εξαιρούν στην πράξη τις περιφέρειες που έχουν ανάγκη στήριξης, ναρκοθετούν όλες τις προσπάθειες που κάνουν οι Δήμοι μας για μια πιο δίκαιη, ισότιμη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Η διαχρονική αδικία και άνιση μεταχείριση που υφίσταται η Δυτική Ελλάδα όσον αφορά την κατανομή και τις πραγματικές δεσμεύσεις πόρων από την Πολιτική Συνοχής, διευρύνει τις ανισότητες και την αναπτυξιακή υστέρηση στην περιοχή μας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:

Την ασυνέπεια όσον αφορά τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για το σύνολο των βασικών έργων υποδομής που έχουν ανάγκη οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, η μεγάλη έλλειψη επένδυσης στα αεροδρόμια της περιοχής, οι ελάχιστες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και η μη ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου που οδηγούν σε αποκλεισμό πρόσβασης στην περιοχή και πολλαπλή ασφυξία με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ:

Ότι η συνέχιση του εμπαιγμού προς τους Δήμους και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας οδηγεί σε αναπτυξιακό αποκλεισμό, μόνιμο κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό, τα οποία δεν πρόκειται να αποδεχτούμε. Θα μας βρει απέναντί της κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε υποβάθμιση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, αυτού του θεμελιώδους επίπεδου διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας μας,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στις κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων.

Αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής των τακτικών πόρων (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) για τους Δήμους της περιφέρειας με βάση την κοινωνική, οικονομική και γεωγραφική διάσταση και την πραγματικότητα των ΟΤΑ α’ βαθμού και όχι μόνο με βάση τον πληθυσμό.

Σεβασμό στη θεσμική θέση της αυτοδιοίκησης με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Συμμετοχή των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ στη συνδιαμόρφωση και εξειδίκευση όλων των εθνικών, τομεακών και περιφερειακών αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων που τους αφορούν επί τη βάσει της πρότασης της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ με την υιοθέτηση του «μοντέλου των έξυπνων πόλεων» και των «υποδομών λυμάτων».

Άμεσα μέτρα στήριξης των Δήμων και των φορέων τους (ΔΕΥΑ) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ανατιμήσεων.

Επιτάχυνση του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου με ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων παράπλευρων κόμβων και συνδετήριων οδών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Κοινή διεκδίκηση μαζί με όλους τους Δήμους, τις υπόλοιπες ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ για το σεβασμό της αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση της θέσης των Δήμων και των πολιτών.

Σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στους ΟΤΑ α΄ βαθμου.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας θα προβούμε σε κλείσιμο όλων των υπηρεσιών μας.»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.