Ερύμανθος: Ετήσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής – Τι είπε ο Δήμαρχος Θεόδ. Μπαρής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ερυμάνθου προχώρησε στον ετήσιο απολογισμό της και ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“«Κάναμε πολλά, θέλουμε όμως κι άλλα, για να αλλάξουμε τον Δήμο μας προς το καλύτερο», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής κατά τον ετήσιο απολογισμό της δημοτικής Αρχής που έγινε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είπε ο κ. Μπαρής, «ξεκινήσαμε δυναμικά ως νέα δημοτική Αρχή πριν από 24 μήνες και μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να αναμετρόμαστε με παθογένειες και προβλήματα. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω και της πανδημίας, συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων μας, χάρη και στην αγαστή συνεργασία που είχαμε με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, τους προέδρους και τα τοπικά μας συμβούλια, τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά όλο το προσωπικό του Δήμου μας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο ύψιστη προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή είναι να ανταποκρίνεται καθημερινά στις ανάγκες των δημοτών, να επιλύει χρόνια προβλήματα και να σχεδιάσει το μέλλον.

«Η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη. Όμως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε διάθεση και πάνω απ’ όλα όρεξη για σκληρή και μεθοδική δουλειά. Με έργα και δράσεις που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη από πριν, αλλά και σχεδιασμό αναπτυξιακής δυναμικής», κατέληξε ο κ. Μπαρής.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

Ακολούθησε ο απολογισμός δράσης ανά τομέα.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο:

-Στην ύδρευση, αντιμετωπίστηκαν χρόνια προβλήματα εξαιτίας των βλαβών, δρομολογήθηκε συνεχής έλεγχος της ποιότητας και λήφθηκαν μέτρα όπου χρειάστηκε, αντιμετωπίστηκε το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης Σταροχωρίου, έχει υλοποιηθεί μέρος του έργου ύδρευσης με προϋπολογισμό 1.534.292,20€, προχωρά η κατασκευή παροχών, ξεκίνησε η υδροδότηση Βασιλικού, Αγριλιάς, Ισώματος και Φαρρών από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για νέο μεγάλο έργο ύδρευσης ύψους 1.331.655,20€, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων της ΠΔΕ έργο συντήρησης βελτίωσης των δικτύων ύδρευσης προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκε πρόταση στο «Αντ. Τρίτσης» για νέο έργο ύψους 1.030.000 ευρώ, καθαρίστηκαν οι δεξαμενές, έγιναν μικρές επεκτάσεις υδροδότησης οικισμών και κατοικιών, ενώ σύντομα για τις ανάγκες της υπηρεσίας ύδρευσης θα ολοκληρωθεί και η προμήθεια ενός νέου οχήματος.

-Στον τομέα της άρδευσης, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος Κανονισμός, έγινε καθαρισμός αυλάκων σε Χαλανδρίτσα, Ελληνικό, Σταροχώρι, Φαρραί, Βασιλικό και Πλατανόβρυση, λειτούργησε η διοικούσα επιτροπή για τη διαχείριση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΔΕ της ΠΔΕ η κατασκευή και συντήρηση 15 χλμ. τσιμενταυλάκων σε 17 κοινότητες του δήμου, ενώ δρομολογούνται και έργα συντήρησης του δικτύου, κ.ά.

-Στον τομέα της καθαριότητας, εξομαλύνθηκε η διαδικασία αποκομιδής των σκουπιδιών, προσελήφθη ένας ακόμη εργαζόμενος, τοποθετήθηκαν 130 καινούριοι κάδοι σε όλες τις κοινότητες του δήμου, ενισχύθηκε ο στόλος με ένα ακόμη απορριμματοφόρο, έγιναν απολυμάνσεις των κάδων, καθαρίστηκαν αρκετές παράνομες χωματερές και απομακρύνθηκαν από διάφορα σημεία βαριά αντικείμενα, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία προμήθειας ακόμη 130 νέων κάδων.

-Στον τομέα της οδοποιίας, ανάλογα με τις δυνατότητες του Δήμου, έγινε συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου και της ορεινής οδοποιίας, υλοποιήθηκε το έργο οδοποιίας “Λεόντιο – Βετέικα” (643.400€), ολοκληρώθηκε το έργο για τη βελτίωση του δρόμου Διάσελο- Καλέντζι, υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Περιφέρεια για συντηρήσεις, έγινε μεγάλη παρέμβαση και συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου Βασιλικό – Ίσωμα – Φαρρές – Πρέβεδος και αρκετών σημείων της Ε33 (111), ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εργολαβία για τη βελτίωση του οδικού άξονα Πατρών – Καλαβρύτων, Επιπλέον, σε φάση διαγωνιστικών διαδικασιών βρίσκονται η βελτίωση οδών πρόσβασης στις μονές Νοτενών και Αγίων Πάντων 1.500.000€ (έργο της ΠΔΕ), Μπαλκαμέικα – Γάλαρο 494.272€, βελτίωση αγροτικού δικτύου 600.000€ (Αστέρι – Φαρρές, Κριθαράκια – Κάκιζα, Μπαράκες – Σκούρα). Ακόμη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ η κατασκευή της  Γέφυρας Ρίκαβας 205.000€ και συντήρηση οδικού δικτύου Ρουπακιάς – Χρυσαυγής (500.000 €). Έχει δρομολογηθεί η παράκαμψη Λεοντίου. Ακόμη έχει υποβληθεί πρόταση στο «Αντ. Τρίτσης» για νέο μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας, ολοκληρώθηκε το έργο Τσαπουρνιά – Λακκώματα, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για τον δρόμο Κουνινά-Ρακίτα-Λεόντιο, έγινε παρέμβαση για τη δημιουργία κόμβου στην Ε33 που συνδέεται με την παλιά 111 (προς Κυπαρίσσι). Ωστόσο η δημοτική Αρχή, εξακολουθεί να διεκδικεί την αποκατάσταση της κατολίσθησης στην Καλλιθέα, κατασκευής της Κ7, της παράκαμψης του φράγματος, κ.ά.

-Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έγινε εγκαίρως καθαρισμός των δρόμων και αποψίλωση χόρτων, καθαρισμός σκουπιδότοπων σε Χαλανδρίτσα, Ίσωμα, Λεόντιο, Σταυροδρόμι, Ερυμάνθεια, Καλέντζι, αντιμετωπίστηκαν οι επείγουσες ανάγκες που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Δροσιά, Πτέρη, υποβλήθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, αξιοποιήθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Υλοποιήθηκε έργο για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές (531.910,56€), εκτελείται έργο κατασκευής μικρών τεχνικών οδοποιίας ΠΔΕ (200.000€). Επίσης, υλοποιείται έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Χαλανδρίτσα (1.612.000€), κ.ά.

-Στον τομέα του αθλητισμού, παραχωρήθηκε χώρος στο γήπεδο Βασιλικού στον σύλλογο τοξοβολίας ΠΕΛΟΠΑΣ, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το έργο συντήρησης του γηπέδου του Ισώματος (προϋπολογισμού 320.000€), εντάχθηκε η συντήρηση του γηπέδου της Χαλανδρίτσας στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 (263.136,05€), εντάχθηκε η “Κατασκευή γηπέδου 5X5 στη θέση Κραβαριωτέικα στην δημοτική ενότητα Τριταίας” (260.048,40 €), προχωρά η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου, ενώ αξιοποιείται και το γήπεδο της κοινότητας Φαρρών για τη δημιουργία σκοπευτηρίου.

-Στον τομέα του πολιτισμού, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 (Χαλανδρίτσα, Δροσιά, Χρυσοπηγή, Ερυμάνθεια, Ρακίτα), εκδίδεται λεύκωμα για τη συμβολή του Δήμου Ερυμάνθου στην επανάσταση, προετοιμάζεται τουριστικός οδηγός, προχωρά η προμήθεια εξοπλισμού για εκδηλώσεις (47.000 ευρώ). Όσον αφορά στην Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας, ο Δήμαρχος ανέφερε πως η πανδημία ανέβαλε την φετινή διοργάνωση, όμως ο Δήμος ετοιμάζεται για την επόμενη στοχεύοντας στην αναβάθμισή της.

-Στον τομέα της ποιότητας ζωής, υλοποιήθηκε το έργο ανάπλασης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Σκιαδά (855.600€ ΕΣΠΑ), βρίσκεται στην τελική φάση η τοποθέτηση παιδικών χαρών σε 30 οικισμούς του Δήμου (463.910,04€), υλοποιείται η κατασκευή του κτιρίου στο Ίσωμα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση των οικισμών, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση με την ΠΔΕ για την υλοποίηση του έργου “Ολοκλήρωση εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Βασιλικού – Φαρρών” 1.686.400€ (Φιλόδημος Ι), παραχωρήθηκε οικόπεδο στο Λεόντιο για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και παρελήφθη η μελέτη για βιολογικό στο Λεόντιο, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την υλοποίηση του έργου “Αναπλάσεις – Διαμορφώσεις εντός οικισμών” 600.000€ Leader, έγινε παρέμβαση στην ΕΤΑΔ για το ξενοδοχείο στο Καλέντζι, καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας του Δήμου.

Ακόμη, ο Δήμαρχος εστίασε στις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την ένταξη των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων (Σταυροδρόμι, Φαρραί, Χαλανδρίτσα) ύψους 2.600.000 ευρώ, αλλά και την υποβολή πρότασης για την κατασκευή διδακτηρίου στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Φαρρών και επέκτασης του διδακτηρίου στο Βασιλικό, καθώς και αιτήματος για παραχώρηση οικοπέδου στο Σταυροδρόμι για την ανέγερση διδακτηρίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου για αποτελεσματικότερη λειτουργία, στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Τέλος, ο κ. Μπαρής επεσήμανε ότι η δημοτική Αρχή διατήρησε σταθερά τα δημοτικά τέλη, διαχειρίστηκε χρέη και οφειλές του Δήμου μειώνοντας δραστικά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία νέα.

Κλείνοντας τον απολογισμό ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις έντεκα συν μία προκλήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η οργάνωση του Δήμου με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών, η ύδρευση από το Φράγμα κι άλλων κοινοτήτων, η τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, η διεύρυνση της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, η εγκατάσταση στο νέο δημαρχείο, η εκτέλση και η ωρίμανση κι άλλων μεγάλων έργων. Ειδική μνεία έκανε για την πρόκληση της απογραφής του πληθυσμού που ξεκινά σε λίγες ημέρες και κάλεσε όλους να συμβάλλουν ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και αυτοί που έχουν συμφέροντα στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου να απογραφούν στα χωριά τους, κ.ά.”

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.