Απεργία στην εστίαση: Κλείνουν αύριο καφετέριες και εστιατόρια – Κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα στην Πάτρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πανελλαδική απεργία στην εστίαση έχουν κηρύξει για την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν μέτρα στήριξης του κλάδου ενώ, την ίδια ώρα, δεν έχει αποκλειστεί, από μέρους της κυβέρνησης, να ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την αγορά.

 

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

 

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

 

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

Στο πλευρό των επιχειρηματιών της εστίασης βρίσκονται όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους: αγροτικά και κτηνοτροφικά Σωματεία, αρτοποιών, dj, όλοι στηρίζουν την απεργία της 16ης Νοεμβρίου που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι παλλαϊκή και ιδιαιτέρως ηχηρή.

 

Κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα στην Πάτρα

Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας. Τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά από  τις 9:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει  προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος στις 10:30 π.μ. Θα ακολουθήσει πορεία και συμμετοχή στις 11:00 π.μ. στη συγκέντρωση της εστίασης στην Πλατεία Γεωργίου.

256395832_3021962498114946_5822848331190394221_n_0.jpg

 

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Διανύσαμε ήδη την πρώτη εβδομάδα των νέων αστυνομικής φύσης μέτρων (διασταύρωση στοιχείων καταναλωτών, επίδειξη Rapid test και πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στο κατάστημα)
Ζούμε λόγω των μέτρων και σε περίοδο εκπτώσεων σε ρυθμούς μείωσης της καταναλωτικής κίνησης που ξεπερνά το 40%

Γίνεται αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά αναπτυξιακά μπορούν να θεωρηθούν τέτοιου είδους μέτρα που δρουν τιμωρητικά για τις μικρές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν ευθύνονται για την διασπορά της πανδημίας.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, υπάρχει  άλλος τρόπος διαχείρισης της υγείας και της οικονομίας..

Εναλλακτικές  που έχουμε προτείνει σαν ΕΕΣΠ τα τελευταία δυο χρονιά και δεν εισακουστήκαμε !

Φάνηκε και από τον τρόπο που μεθοδικά δούλεψε η κυβέρνηση σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης ψηφίζοντας νόμους που ουδεμία σχέση είχαν με την Πανδημία και την υπεράσπιση της υγείας των πολιτών από αυτή.

Θεωρούμε αδιανόητο τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης της ζοφερής καθημερινότητας χωρίς αντίδραση από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας αλλά και της πόλης μας.

Σε  συνεννόηση με την Ομοσπονδία Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, παίρνοντας υπ’ όψιν αντιδράσεις στις όμορες περιοχές αλλά και τα έως ώρας δεδομένα δηλαδή τη μη λήψη απόφασης του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΕΣΕΕ να κηρύξει μία μέρα ως απεργία μετά από πρόταση του πρόεδρου της ομοσπονδίας μας Γιώργου Βαγενά στο τελευταίο ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Αποφασίζουμε για την προσεχή Τρίτη 16/11/21 το πρωινό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας που εδρεύει στην πόλη της Πάτρας από το πρωί στις 9:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι

Καλούμε τους συναδέλφους να μην εξυπηρετήσουν κανένα καταναλωτή, αλλά και να ενημερώσουν μέσω των σελίδων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα είμαστε κλειστοί και για ποιους λόγους ώστε να γίνουν και οι πελάτες μας κοινωνοί του προβλήματος

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με  μαζική συμμετοχή μαζί με τους εργαζομένους τους ώστε να αποτρέψουμε πιθανό άνοιγμα των πολυεθνικών”

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.