Πώς θα ξεχωρίζετε τον κορωνοϊό από την απλή γρίπη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ κορωνοϊού και γρίπης, καθώς τα συνήθη συμπτώματα της δεύτερης είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και καταρροή, τα ίδια δηλαδή με εκείνα του κορωνοϊού.

Αν και η γρίπη προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από αυτό του κορονοϊού, προκαλεί υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, καταρροή και κόπωση – όπως και οι περισσότεροι κορονοϊοί.

Τα άτομα με Covid-19, από την άλλη, υποφέρουν από αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό, ενώ μπορεί να προκληθεί πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος.

Βουλωμένη μύτη ή απώλεια όσφρησης;
Ένα πρωτό στοιχείο που διακρίνει τον κορονοϊό από την κοινή γρίπη είναι η απώλεια όσφρησης.

Ευρωπαίοι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Rhinology, διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την όσφρησή τους, αυτό τείνει να γίνεται ξαφνικά και η απώλεια να είναι σοβαρή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν έχουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, αλλά μπορούν ακόμα να αναπνέουν «ελεύθερα».

Απώλεια γεύσης
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει τον κορονοϊό από τη γρίπη είναι η πλήρης απώλεια γεύσης που προκαλείται και η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητα διάκρισης των γεύσεων. Οι ασθενείς με κορονοϊό που έχασαν τη γεύση τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πικρό από το γλυκό.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα
Μια τρίτη διαφορά που εντοπίζεται αφορά το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Στους περισσότερους τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κορονοϊού από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Και στις δύο περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα (και μερικές φορές περισσότερο) πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, όμως η διάρκεια της μόλυνσης σε ασθενείς με κορονοϊό είναι μεγαλύτερη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.