Νέα μέτρα: Μπαράζ ελέγχων σε όλη τη χώρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καταιγιστικοί ήταν οι έλεγχοι χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων, υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα, καθώς τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης «σάρωναν» από πολύ νωρίς το πρωί πολυσύχναστες αγορές και σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, σε όλη τη χώρα.

Με το πιστοποιητικό, έντυπο ή αποθηκευμένο στο κινητό, αλλά και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, θετικά στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ανταποκρίθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές.

Στον απολογισμό της πρώτης ημέρας κυριάρχησε το θετικό πρόσημο, καθώς οι πολίτες επέδειξαν συντριπτικά διάθεση συνεργασίας και κατανόηση απέναντι στα ελεγκτικά κλιμάκια, παρουσιάζοντας -όπου χρειαζόταν- με προθυμία τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Τεστ πριν το ποτό

Κοσμοσυρροή στα σημεία διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, κυρίως στα φαρμακεία, σημειώθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας έσπευσαν να κάνουν διαγνωστικά τεστ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη είσοδό τους σε μικτούς χώρους εστίασης.

Την οδό της συμμόρφωσης ως προς τα νέα μέτρα ακολουθούν οι πολίτες και εξαιτίας της έντονης παρουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς στην επιχείρηση επιτήρησης των νέων μέτρων μετέχουν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, τη συνδρομή των επιχειρηματιών ως προς τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των πελατών, ιδίως στην εστίαση και το λιανεμπόριο, ενθάρρυνε και η δαμόκλειος σπάθη των προστίμων, αφού σε περίπτωση βεβαίωσης παράβασης, αυτή τιμωρείται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 15 ημέρες.

Στο μεταξύ, νέος γύρος ελέγχων αναμένεται και σήμερα, καθώς προαιρετικά λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που διαρκούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, ως τις 22 Νοεμβρίου διαρκούν οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή χθες.

Συγκεκριμένα, υποχρεωτικά για όλους είναι:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

• σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας,

• σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός,

με εξαίρεση άτομα, για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

3. Τοποθέτηση αντισηπτικών

4. Υποχρέωση αναγραφής εμφανώς των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και του μέγιστου αριθμού πελατών

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Είσοδος με υποχρεωτικό (αρνητικό) τεστ (rapid test ή τεστ PCR) για ανεμβολίαστους σε:

• δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια,

•τράπεζες,

•μικτούς χώρους διασκέδασης

•ανοιχτούς χώρους διασκέδασης

• εμπορικά καταστήματα

•κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, περιποίηση νυχιών, σολάριουμ) , αλλά και

• στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Ελεύθερη είσοδος (χωρίς τεστ) προβλέπεται σε:

• Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες),

• φαρμακεία

• πρατήρια υγρών καυσίμων,

• pet shop,

• καθαριστήρια,

• καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Click away χωρίς τεστ

Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν κανένα τεστ, μπορούν να προχωρούν σε αγορές στα εμπορικά καταστήματα με τη λογική click away, δηλαδή να παραλαμβάνουν στην είσοδο του καταστήματος (χωρίς να μπαίνουν μέσα), όποιο προϊόν θα έχουν προηγουμένως παραγγείλει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Εργασία για ανεμβολίαστους

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR). Ειδικά για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, μέχρι τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο υποχρεωτικά test.

Ανήλικοι

Στην περίπτωση μικρών παιδιών, αλλά και εφήβων ως 18 ετών που δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό, τότε προβλέπεται η είσοδός τους σε μικτούς και αμιγείς χώρους με την επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test). Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε παιδότοπο, παιδιών ηλικίας 4-17ετών.

Αθλητικά γεγονότα

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπεται για όλους όσοι παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο στη γηπεδούχο ομάδα ή στη διοργανώτρια αρχή και ποινή απουσίας φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Κέντρα διασκέδασης

Τέλος, τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.