Μόσιαλος: «Δεν είναι λύση το lockdown – Δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, στο συνέδριο Kathimerini Ηealth Summits.

Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες εξηγώντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συνδυασμός στοιχείων, όπως ο αριθμός θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα λέγοντας ότι στην Ελλάδα το 22% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και στο Ισραήλ μόλις το 11%.

«Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση, θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. Επομένως, έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια, δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Τι είπε για τις παραλλαγές 

Οταν ρωτήθηκε για τα φάρμακα επισήμανε πως δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν: από τη μία το κόστος του σκευάσματος και από την άλλη το ζήτημα της μαζικής τους παραγωγής. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή, δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας», ανέφερε.

Στο μεταξύ θεωρεί ανησυχητική τη διαρκή εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. «Λογικά, ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».

«Δεν είναι lockdown η λύση»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας τόνισε: «Δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα, δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών. Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταφέρει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγηση της τρίτης δόσης. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν από το 2020. Ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις».

Χρηστάκης: Ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει

Κατά την έναρξη του συνεδρίου μίλησε και ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Yale για την Επιστήμη των Δικτύων. «Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», ήταν τα λόγια του για να συμπληρώσει. «Βρισκόμαστε κάπου στη μέση των δύο σοβαρότερων πανδημιών που έχουμε ζήσει. Υπολογίζαμε ότι στην Ελλάδα οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000. Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο. Αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί, δεν είναι πρωτοφανή». Πρόσθεσε όμως ότι ο ιός έχει ως τώρα κόστος 16 τρισ. δολάρια και ο αντίκτυπος περνάει και τον αντίκτυπο της μεγάλης ύφεσης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.