Κορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η χώρα – Δραστικά μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του τελευταίου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η χώρα. Πολιτεία, επιστήμονες και υγειονομικοί βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, την πίεση στο ΕΣΥ να είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο που από την μία θα προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά από την άλλη δεν θα περιορίσει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί εντός λίγων ωρών είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς και «φρένο» στο lockdοwn για τους ανεμβολίαστους

Σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην χώρα μας, ανακινείται η συζήτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας ειδικότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ξεκαθαρίσει -και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη σχετικά και στην ατζέντα βρίσκονται αρκετές προτάσεις.

Ορισμένες από αυτές είναι:

• μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
• Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους
• επαναφορά της τηλεργασίας,
• θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
• σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,
• είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Πάντως κάθε πρόταση η οποία έχει βρεθεί στην δημόσια σφαίρα συζήτησης αξιολογείται από τους αρμοδίους.

Με πληροφορίες από protothema

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.