Γαλλία – Κορονοϊός: Παρατείνεται η ισχύς του υγειονομικού πάσου έως τις 31 Ιουλίου 2022

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την παράταση της ισχύος του «υγειονομικού πάσου» στη Γαλλία έως τις 31 Ιουλίου 2022, μετά τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη, ενέκρινε το κοινοβούλιο προκαλώντας την οργή των αντιπάλων της κυβέρνησης

Η Εθνοσυνέλευση, που είχε την τελευταία λέξη για το θέμα, ενέκρινε το νομοσχέδιο «υγειονομικής επαγρύπνησης» το οποίο προωθούσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19.

Μεταξύ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η παράταση της ισχύος του υγειονομικού πάσου έως τις 31 Ιουλίου 2022, εκτός κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να το καταργήσει νωρίτερα, αλλά και η παράταση του μεταβατικού καθεστώτος εξόδου από την υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης –στο πλαίσιο του οποίου επιβάλλονται περιορισμοί στις διαδηλώσεις, τη μετακίνηση των πολιτών κτλ.— αλλά και της δυνατότητας για τους διευθυντές των σχολείων να ελέγχουν την εμβολιαστική κατάσταση των μαθητών.

Το «υγειονομικό πάσο» κατά της covid-19 μπορούν να αποκτήσουν όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι αλλά και στα μέσα μεταφοράς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Το πάσο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης, άθλησης και πολιτισμού, ενώ από τις 30 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν 1,8 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έρχονται σε επαφή με κοινό.

Αρνούμενοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, οι γερουσιαστές πρότειναν την προηγούμενη Παρασκευή η ισχύς του υγειονομικού πάσου να παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να ανασταλούν οι εργασίες στα δύο σώματα της βουλής ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της άνοιξης του 2022.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δικαιολογούνται απολύτως από την υγειονομική κατάσταση και την εξέλιξή της τους επόμενους μήνες», τόνισε ο υφυπουργός Οικογένειας Αντριέν Τακέ κατά την έναρξη της συζήτησης στη βουλή χθες, την ώρα που η επιδημία covid-19 φαίνεται να αναζωπυρώνεται, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το 75% των Γάλλων έχει ανοσοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία 39 διαμερισμάτων, όπου καταγράφονται περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.