Η ενημέρωση για τον εμβολιασμό μετά τα 5.449 κρούσματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 01.11.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 5.449 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.021 και την Θεσσαλονίκη 828 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Φάκελος ανοσία
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην διάρκεια της ανοσίας, η οποία γνωρίζουμε πια πως έχει διάρκεια έξι μήνες.

Η ίδια στην συνέχεια μίλησε για την ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει από κορονοϊό και για την ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή δύο δόσεις. «Μελέτες των αντισωμάτων αλλά και των επαναλοιμώξεων συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύστασης που διατυπώνεται πλέον από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη χορήγηση μια δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά τη νόσηση. Το σχήμα αυτό φανερώνει ότι η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Υβριδική ανοσία ονομάζεται και παρέχει υψηλή προστασία ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα».

Και συνέχισε: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανοσία από τα εμβόλια, αλλά και από τη νόσο, είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται όπως όλοι ξέρουμε από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις. Σήμερα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ανοσία είναι περισσότερα για το εμβόλιο παρά για τη φυσική νόσο. Δεν είναι γνωστοί παράγοντες, πχ ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά».

Φυσική ανοσία VS ανοσίας από εμβόλιο
«Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν αν υπερτερεί η ανοσία από τη φυσικό νόσο σε σχέση με την ανοσία από το εμβόλιο» είπε στην συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου. Και συνέχισε: «Πρόσφατα δεδομένα δημοσιεύονται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του CDC και προέρχονται από ένα δίκτυο 187 νοσοκομείων διάφορων Πολιτειών των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης Covid, όχι με Covid.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει με Covid 3 έως 5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους, είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid που διαπιστώθηκε εργαστηριακά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Σε σχέση πάντα με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης ισχυροποιούν το γεγονός πως ο εμβολιασμός προσφέρει ψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση. Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι’ αυτό και το προτιμούν. Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και παντού, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής».

Δείτε την ενημέρωση Live:

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.