Τουρισμός: Mετάλλαξη Όμικρον – Επιφυλάξεις για την διάρκεια των πιστοποιητικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα δεδομένα της τουριστικής περιόδου άλλαξαν Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, ωστόσο λίγο πριν μπούμε στον προθάλαμο της επόμενης, κρίσιμης περιόδου, οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας επιβεβαιώνουν πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση.

«Αναμφίβολα, με το άκουσμα της είδησης υπήρξε ένα “μούδιασμα” στον κλάδο», σημειώνει παράγοντας του Τουρισμού στο iefimerida.gr, συμπληρώνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς εάν η νέα μετάλλαξη και η αβεβαιότητα που τη συνοδεύει, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη Χριστουγεννιάτικη περίοδο και πολύ περισσότερο στις προκρατήσεις/ κρατήσεις για την επόμενη σεζόν.

Υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον ο Παγκόσμιος Τουρισμός
Ενισχύοντας το κλίμα ανησυχίας που σκίασε τον Παγκόσμιο Τουρισμό, η ΙΑΤΑ με δήλωση-ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή της Willie Walsh, σημειώνει ότι «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των τελευταίων δύο ετών, προκειμένου να κινηθούμε συντονισμένα, σε μια προσέγγιση βάσει στοιχείων, που θα βρει ασφαλείς εναλλακτικές έναντι του κλεισίματος συνόρων και των καραντίνων». Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία πόσο προβληματισμένοι είναι οι παράγοντες των αερομεταφορών, η ανακοίνωση «κλείνει» με την επισήμανση ότι «οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση για να ελεγχθούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού».

«Μούδιασμα» στην αγορά λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων
Στα καθ’ ημάς, οι επαγγελματίες του κλάδου παρατηρούν ότι είναι κομβικής σημασίας που δεν υπάρχει στη στρατηγική της κυβέρνησης το lockdown, καθώς αυτό εκπέμπει σήμα ασφαλείας για τις προκρατήσεις του 2022. Όσον αφορά, δε, στην περίοδο που διανύουμε και ειδικότερα το Χριστουγεννιάτικο «πακέτο», οι ίδιοι παράγοντες παραδέχονται ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε «μούδιασμα» στην κινητικότητα, η οποία περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα. «Μετράμε δυνάμεις για τα Χριστούγεννα» λένε οι ίδιοι, υπολογίζοντας ότι μπορεί οι πληρότητες με τα σημερινά δεδομένα να κινούνται γύρω στο 50% κατά μέσο όρο, αλλά αν η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί, τα ποσοστά θα ανέβουν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά σε περιοχές με Θεματικά Πάρκα.

Η μετα-χριστουγεννιάτικη περίοδος και οι επιφυλάξεις της ΙΑΤΑ για τα Πιστοποιητικά
Ακόμα κι έτσι το ερώτημα παραμένει: «τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιανουάριο;». Προφανώς πολλά θα κριθούν από την «Ομικρον», την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της ΙΑΤΑ στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Ευρώπη για τη διάρκεια των Ψηφιακών Πιστοποιητικών. Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι τα Πιστοποιητικά θα πρέπει να εκπνέουν 9 μήνες μετά τη 2η δόση εμβολίου, εκτός αν ο πολίτης έχει κάνει και την 3η δόση. «Είναι κρίσιμο οι όποιες αλλαγές να έχουν κοινή προσέγγιση, που θα αναγνωρίζει την επίπτωση των διαφορετικών πολιτικών σε κάθε χώρα», παρατηρεί η ΙΑΤΑ, εκφράζοντας ανοικτά επιφυλάξεις για την 9μηνη διάρκεια.

Επί της ουσίας, ο Φορέας των αεροπορικών εταιριών εστιάζει στο γεγονός ότι ο ΠΟΥ συστήνει την 3η δόση κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να μην έχει τη δυνατότητα ενισχυτικής δόσης εγκαίρως. Με αυτό το σκεπτικό αντιπροτείνει 12μηνη διάρκεια των Ψηφιακών Πιστοποιητικών, όπως επίσης αυτά να καλύπτουν όλα τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εν αναμονή των εξελίξεων και κρατώντας τα έως τώρα θετικά μηνύματα από τις βασικές αγορές, οι Έλληνες ξενοδόχοι αξιοποίησαν, πάντως και το «παράθυρο» της Black Friday, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανταπόκριση από Έλληνες και ξένους, ήταν εντυπωσιακή. Σε μια πρωτόγνωρη επιθετική πολιτική προσφορών, την Παρασκευή δόθηκαν εκπτώσεις ως και 50% σε τουριστικά «πακέτα» ή εναλλακτικά αναβαθμίσεις δωματίων, για την καλοκαιρινή σεζόν, όπου υπολογίζεται ότι αν όλα πάνε καλά, θα καλυφθεί πλήρως η διαφορά από τη σεζόν του 2019.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.