Τουρκία: «Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία μετά και τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. Tο Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απειλητική ανακοίνωση, όπου κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει πως η στάση των δύο χωρών «θα απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες που θα ξεκινήσει το πλοίο Nautical Geo την Κυριακή στην κυπριακή ΑΟΖ κατηγορεί και πάλι τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, ότι αυξάνουν την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους» και για «μονομερείς ενέργειες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πω το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo αναμένεται να πραγματοποιήσει από την Κυριακή έρευνες για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med, σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

    H ανακοίνωση της Άγκυρας
«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ‘ΤΔΒΚ’, η συνιδιοκτήτρια του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

 

 

 

 

 

πηγη

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.