Ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς και το Culture Book στο Παλέρμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Τζίνα Καλογήρου, ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς παρευρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο ως επίσημοι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ιδρυτής της έδρας ο μεγάλος ελληνιστής Bruno Lavagnini).

Το Σάββατο το πρωί θα “τιμηθεί” με ανακοίνωση για το σύνολο του έργο του ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς.

Από την 30.9.2021 ως και την 4.10.2021 θα λάβει μέρος στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Ιταλίας, κάτω από την αιγίδα σπουδαίων φορέων, επίσημος εορτασμός για την 90η επέτειο της ίδρυσης της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Πολύ σωστά το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο θεωρείται ως φωλιά της αγάπης προς την Ελλάδα, επειδή η Ελληνική γλώσσα, αρχαία μεσαιωνική και νέα, καλλιεργείται εκεί ως ενιαία, ως ‘ζωντανό πλάσμα που δέχεται αλλοιώσεις αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα’ όπως λέει ο Γιώργος Σεφέρης.

Το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο οφείλει αυτή τη φήμη του στον πρωτοπόρο αείμνηστο ελληνιστή Bruno Lavagnini: ως σήμερα η Ελληνική γλώσσα μελετιέται εκεί όχι μόνο με επιστημονική ακρίβεια, αλλά με γνήσιο σεβασμό για το πολιτισμό της χώρας μας. Από τους μεγαλύτερους δασκάλους η σκυτάλη της αγάπης προς την Ελλάδα περνάει στους νέους, από τον Lavagnini στον Vincenzo Rotolo και σήμερα στην Μαρία Caracausi.
Στο πλαίσιο του εορτασμού θα λάβουν μέρος διαλέξεις και σεμινάρια, από Ιταλούς και Έλληνες μελετητές, όπως και παρουσιάσεις εκδόσεων από σειρές νεοελληνικής λογοτεχνίας που πραγματοποιούνται επί τόπου.

Σημειωτέον, ότι η Caracausi τιμήθηκε φέτος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για τη δίγλωσση έκδοση (2019) της μέχρι τότε ανέκδοτης συλλογής του Γιάννη Ρίτσου « Άσπρες Κηλίδες πάνω στο άσπρο».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.