Τζανάκης: Χρειαζόμαστε 1 εκατ. εμβολιασμούς για να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα εκατομμύριο ακόμη εμβολιασμένοι υπολείπονται προκειμένου να εισέλθει η χώρα μας στην ενδημική φάση της νόσου, τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας ότι με τους εμβολιαστικούς ρυθμούς που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα αυτό δεν είναι εφικτό.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 6.500 εμβολιασμών την ημέρα. Χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο ακόμη άμεσα εμβολιασμένο πληθυσμό, που μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω φυσικής νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, ώστε να βρεθούμε στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Αγγλία που έχουν περάσει στη λεγόμενη ενδημική φάση της νόσου, με ελάχιστους θανάτους την ημέρα από 0 έως 4 και διασωληνωμένους κάτω από 50-60», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Τζανάκης.

Δεν προλαβαίνουν όλοι να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, η ανοσία θα προκύψει και μέσω της φυσικής νόσησης
Σύμφωνα με τον ίδιο, απ’ αυτό το 1 εκατομμύριο πληθυσμό το 80% πρέπει να είναι άνω των 60 ετών ώστε να πλησιάσουμε τα νούμερα που έχει η Σουηδία (85% κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 75% στον ανήλικο πληθυσμό).

«Αν συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε 60-70 άτομα την ημέρα, δηλαδή 150.000 το μήνα, σε 3 μήνες περίπου θα έχουμε φτάσει περίπου τις 500.000. Οι υπόλοιποι 500.000 θα πρέπει να βρεθούν –δυστυχώς- από τη φυσική νόσηση», συμπληρώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.

Οι έως σήμερα εμβολιασμοί στη χώρα μας προσφέρουν, κατά την άποψη του κ. Τζανάκη, ένα καλό «ανάχωμα» ώστε να μην πιεστεί δραματικά το ΕΣΥ φέτος τον χειμώνα. Ωστόσο, ήδη την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται άνοδος κατά μέσο όρο 6 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση 150- 200 είναι ένα «καμπανάκι».

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σχεδόν στη μισή χώρα
Ήδη, μέσα σε μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σχεδόν στη μισή χώρα, όπως καταγράφει έκθεση (14/10/2021) του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Είναι ενδεικτικό ότι 8 νομοί βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και 16 στο «κόκκινο». Μέσα σε μια εβδομάδα οι «κόκκινοι νομοί αυξήθηκαν κατά τρεις.

«Δυστυχώς, αναδύονται συνεχώς νέες περιφερειακές ενότητες που επιδεινώνονται, όπως η περίπτωση του νομού Μαγνησίας. Οι επιμέρους εξάρσεις σε περιφερειακές κοινότητες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», δηλώνει ο κ. Τζανάκης.

Στο διάγραμμα με ημερομηνία 14/10/2021 απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα ανά περιφέρεια με την αναγραφή του επιδημιολογικού φορτίου ως σωρευτικό δείκτη 14ήμερου αριθμού κρουσμάτων ανά 100000 πληθυσμού μαζί με τον ενεργό δείκτη μεταδοτικότητας (πίνακας και μπλε γραμμή στο γράφημα). Εμφανίζεται επίσης με ανάλογο του επιδημιολογικού φορτίου χρωματισμό ανά περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.) ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας.

Είναι εμφανές ότι οι Π.Ε. Ξάνθης, Δράμας, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και στη Θεσσαλία της Λάρισας να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» και δυο εξ αυτών, τη Λάρισα και τη Δράμα, να παρουσιάζουν υψηλή δυναμική περαιτέρω επιδείνωσης.

Παράλληλα, βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Εξαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν η Π.Ε. Φλώρινας και ιδίως η Π.Ε. Γρεβενών που παρουσιάζουν εξαιρετικά καλή εικόνα.

Η υπόλοιπη χώρα κυμαίνεται σε επίπεδα μετρίου προς χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου με εξαιρέσεις των Π.Ε. Μεσσηνίας και Ζακύνθου και Κέρκυρας που βρίσκονται στο «κόκκινο». Τέλος, υπάρχουν και «πράσινες» περιοχές όπως η Σάμος-Ικαρία, Κεφαλληνία, Φωκίδας, Άρτας, Πρέβεζας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.