Ψηφιακή επιμόρφωση για 600 άτομα της τρίτης ηλικίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στα θρανία θα καθίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα εξακόσια άτομα της τρίτης ηλικίας προκειμένου να επιμορφωθούν ψηφιακά ώστε να μπορούν, χωρίς άλλη βοήθεια, να διεκπεραιώνουν βασικές διεργασίες της ψηφιακής πύλης δημόσιας διοίκησης gov.gr, όπως η σύνταξη μιας υπεύθυνης δήλωσης ή μιας εξουσιοδότησης, η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου ή ληξιαρχικών πράξεων και η διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο των ΚΕΠ.

Επιπλέον τα άτομα αυτά θα εκπαιδευτούν στην κατανόηση βασικών εννοιών ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, όπως η ευχέρεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος ενός υπολογιστή και θα εξοικειωθούν με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται, όπως η σύνδεση με το διαδίκτυο.

Δίπλα τους θα βρίσκονται ένας εκπαιδευτής και ένας τεχνικός σύμβουλος ενώ στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες μια ειδική ψηφιακή εφαρμογή, ειδικά δομημένη για χρήση σε έξυπνες συσκευές, που θα τους διευκολύνει να εφαρμόσουν όλη τη γνώση που αποκόμισαν με ένα απλό και κατανοητό τρόπο. Τα παραπάνω θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Γραμματισμός της Τρίτης Ηλικίας» που θα υλοποιήσουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας « Νόησις», με σύνθημα «γιαγιά, παππού πατήστε enter».

Το πρόγραμμα παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στον υπαίθριο χώρο του «Νόησις», ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του «Νόησις» καθηγητής Μιχάλης Σιγάλας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η υλοποίησή του έχει χρονικό ορίζοντα δύο ετών κατά τη διάρκεια των οποίων εξακόσιοι πολίτες θα συμμετέχουν σε 45 σεμινάρια. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η δράση με τον προτρεπτικό τίτλο «Γιαγιά, Παππού, Πατήστε ENTER» είναι μία εξαιρετική πρόταση του «Νόησις» και του καθηγητή Μιχάλη Σιγάλα, την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αμέσως αγκάλιασε και χρηματοδοτεί την υλοποίησή της». Σημείωσε ότι τα σεμινάρια θα γίνουν με ταυτόχρονη παρακολούθηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς τους ενώ υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον, η μέριμνα και η φροντίδα της Περιφέρειας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηθικής και πολιτικής δέσμευσής της ότι δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη μόνο, κανέναν πίσω. Αναφέρθηκε, άλλωστε, σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει ως τώρα η Περιφέρεια για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιγάλας τόνισε ότι «το «Νόησις» δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο σε ένα χάσμα που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση της πληροφορικής και την τρίτη ηλικία». Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε το πρόγραμμα επιμόρφωσης που αγκαλιάστηκε αμέσως από την Περιφέρεια ενώ γνωστοποίησε ότι θα γίνει εδώ μια σειρά σεμιναρίων, όμως εκτός από αυτά, το «Νόησις» θα πάει για τέτοια σεμινάρια σε απομακρυσμένα ΚΑΠΗ, προκειμένου να προσεγγίσει τους ηλικιωμένους στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται.

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Καινοτομίας Νίκος Τζόλλας επισήμανε ότι η ψηφιακή ένταξη και ουσιαστική πρόσβαση των ηλικιωμένων στις νέες τεχνολογίες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με την ιδιότητα του υπεύθυνου της εκπαίδευσης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος, ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του «Νόησις» Ευάγγελος Αφθονίδης τόνισε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με πραγματική προσομοίωση όλων των θεματικών ενοτήτων και εκτίμησε ότι οι συμμετέχοντες αφενός θα αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση για βασικές διαδικασίες αφετέρου θα εξοικειωθούν στη χρήση ψηφιακών μέσων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.