Περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με στόχο την ενίσχυση της «ασπίδας» προστασίας έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα για διασωληνωμένους και θανάτους, η κυβέρνηση επιχειρεί να εντείνει τους εμβολιασμούς, δίνοντας νέα κίνητρα σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να το πράξουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα που ισοδυναμούν με περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μια «επιστροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθημερινότητα που είχαν προ κορωνοϊού».
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι πρόθεσή της είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα της χώρας. Αναμένεται, δε, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους χώρους εστίασης, που φαίνεται ότι πλήττονται ακόμη και τώρα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην υπάρχουν στο εξής περιορισμοί, ούτε στην μουσική ή τον χορό και οι θαμώνες να μπορούν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα, επιστρέφοντας κατά το δυνατόν στις συνήθειες που είχαν προ κορωνοϊού.
Ο Θάνος Πλεύρης έκανε χθες λόγο για ένα σχέδιο επιστροφής των εμβολιασμένων «σε σημείο κανονικότητας».
«Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».
Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.
«Αυτή τη στιγμή, άπαξ η πολιτεία και έχει εμβόλιο δεν κλείνει η οικονομία και δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Για το πού κινούνται κυβερνητικό επιτελείο και ειδικοί στο ζήτημα, μίλησε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της εμβολιαστικής πολιτικής και για το εάν οι νέες διευκολύνσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε:
«Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων. Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής».
« Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Με ρωτάτε για την γενικότερη κατεύθυνση. Είναι η κατεύθυνση που υπάρχει, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Γιατί στο διάστημα της πανδημίας, έχουμε στέρηση διαφόρων πραγμάτων λόγω της πανδημίας. Κάποιος ο οποίος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.