Εθνικό πένθος: Τι είναι και πότε κηρύσσεται

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος. 

Τι είναι και πότε κυρήσσεται εθνικό πένθος σε μια χώρα; Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από τη θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο θλιβερό γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό, όπως συνέβη σήμερα με την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού πάνθους, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου.

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί επισήμως από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, 23 φορές ανά τα χρόνια εθνικό πένθος για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ΄΄΄οτι στις αρχές του περασμένου μήνα, είχε κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος λόγω της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.